Xi'an terracotta leger

Xi’an en het terracotta leger

De grote Chinese stad Xi’an staat bij buitenlanders vooral bekend om het terracotta leger. Dit is ook niet zo vreemd want volgens verschillende reisgidsen zoals de Lonely Planet is dit één van de wereldwonderen in China. Maar Xi’an heeft natuurlijk nog veel meer bezienswaardigheden te bieden naast het terracotta leger. Wij hebben er een aantal dagen doorgebracht en uitgezocht wat de leukste plekjes van de stad zijn. We overnachten in het oude ommuurde centrum van de stad wat zeker ook één van de top bezienswaardigheden van Xi’an is.

oude stadsmuur Xi'an

Wat is er te doen in Xi’an

Voordat we het terracotta leger gaan bespreken is het natuurlijk ook leuk om te weten wat er nog meer te doen is in Xi’an. De gigantische stad is namelijk een populaire trekpleister voor binnenlandse en buitenlandse toeristen. Dit is ook niet zo vreemd want Xi’an is één van de oudste steden van China. Het is tevens één van de vier grote oude hoofdsteden van voor het verenigde China. Daarnaast is de stad het officiële startpunt van de zijde route die helemaal doorloopt tot aan Europa. De eerste bewoners kwamen ongeveer 6500 jaar geleden wonen op de Guanzhong hoogvlakte waar nu het huidige Xi’an ligt, de naam van de stad was toen nog Chang’an. Vanaf dat moment begon de stad te bloeien en ontwikkelde het zich tot een waardige hoofdstad in de Ming dynastie en nam het de naam Xi’an aan. Daarnaast was het een belangrijk handelscentrum dat in verbinding stond met het Midden-Oosten en Europa.

Drum tower Xi'an

Stadsmuur en Drum tower

De oude stadsmuur is gigantisch en omcirkelt het gehele oude centrum. De stadsmuur is ongeveer 14 kilometer lang, gemiddeld 12-16 meter dik en minstens 12 meter hoog. De eerste fundatie voor de huidige stadsmuur lag er al in 194 voor onze jaartelling maar in de Ming Dynastie rond het jaar 1370 werd de huidige muur pas gesticht. Doordat de muur zo breed en hoog is kan je er op fietsen om zo de 14 kilometer af te leggen. Dit geeft je een prachtig uitzicht over de stad en geeft duidelijk de afscheiding tussen het nieuwe en oude China weer. Als je vanaf de stadsmuur naar het midden van het oude centrum kijkt dan zie je de oude Drum Tower liggen. Dit is tegenwoordig een gigantisch kruispunt met een prachtig oud Chinees waarschuwingsgebouw erop. In het midden staat een gigantische trommel die de bewoners moest waarschuwen tegen brand, aanvallen en andere gevaren.

bazaar Xi'an

Moslimwijk

Sinds het jaar 651 voor onze jaartelling werd China door de handel met het Midden-Oosten voor het eerst in contact gebracht met de Islam. Door de vele handel met het Midden-Oosten vestigde veel Hui Moslims zich in de stad waardoor zich een gehele Moslimwijk ontwikkelde. Tegenwoordig ligt deze wijk binnen de oude stadsmuur niet ver van de Drum Tower af. Je vindt hier ook de Great Mosque dat één van de zeven moskeen van Xi’an is. Deze moskee ziet er anders uit dan verwacht en lijkt eerder op een Chinese boeddhistische tempel. Het gebied staat bekend om de lekkere snacks, diversiteit in kruiden en specerijen en natuurlijk de prachtige bazaar waar je oneindig veel souvenirs kan kopen. Deze bazaar is ook de perfecte plek voor een mooie zijde sjaal of pyjama.

Wild Goose Pagode Xi'an

Giant Wild Goose Pagode

Xi’an heeft nog veel meer te bieden zoals verschillende tempels en pagodes. De enige echt imposante Pagode is de Giant Wild Goose Pagoda die uit het jaar 652 stamt in de Tang Dynasty. Deze pagode is gigantisch en maarliefst 64 meter hoog. Hij staat sinds een aantal jaar op de lijst van UNESCO voor werelderfgoed. Vlakbij deze pagode vind je een prachtig park en natuurlijk een grote fontein die in de avond flink wat water rondspuit tegelijk met een prachtige lichtshow.

terracotta leger Xi'an

Terracotta leger

Het hoogtepunt van de stad Xi’an is natuurlijk het terracotta leger. Het terracotta leger is eigenlijk een groot mausoleum voor de eerste Qin Keizer en bevindt zich op het platteland niet ver buiten Xi’an. De naam zegt het eigenlijk al “terracotta leger” en een heel leger is het zeker. Een ruwe schatting geeft aan dat er ongeveer 8000 voetsoldaten, 130 chariots (soldaten in rijwagens), 520 paarden en 150 cavalerie beelden van terracotta zijn. Tot op heden zijn ze nog steeds bezig met het preserveren van de opgravingen en vinden ze ook nog steeds gehele nieuwe legerregimenten van terracotta.

Het Necropolis staat op de lijst van UNESCO als werelderfgoed en wordt door veel reizigers en Chinezen beschouwd als één van de nieuwe wereldwonderen. Het Terracotta leger is echt één van de must see bezienswaardigheden in de stad Xi’an en doet zijn naam eer aan, want het is gigantisch! Er moet wel gezegd worden dat het allemaal wel een beetje een show is en de Chinezen alles opknappen alsof het weer helemaal nieuw is, zonde! Maar mocht je in Xi’an op bezoek zijn dan kan je eigenlijk niet wegkomen zonder het terracotta leger bezocht te hebben.

Oud Hostel Xi'an

Waar overnachten we in Xi’an?

Natuurlijk zoek je een slaapplek binnen de stadsmuren in het oude centrum. Dit is veruit de leukste plek om te verblijven in de stad en bijna alles is op loopafstand! Wij verbleven in één van de oudste hostels van Xi’an genaamd Shuyuan Youth Hostel. Een heerlijke relaxte sfeer met meerdere hostels in dezelfde straat waardoor er altijd wel wat te beleven is in de avond met andere backpackers. Andere goede keuzes in die straat zijn het Hang Tang Inn, Xiangzimen Youth hostel of het iets verder gelegen Qixian Youth Hostel.

Eten in Xi’an

China heeft van zichzelf al een gigantische diverse keuken en in Xi’an wordt deze nog eens een stuk uitgebreider door de invloeden vanuit het Midden-Oosten. De leukste plekken om te eten vind je natuurlijk binnen de oude stadsmuren niet ver van je hostel af. Wij kunnen je aanraden om een keer uit eten te gaan in de Moslimwijk en daar de lokale versie van kebab genaamd “rouchuan” te proberen. Daarnaast weet het hostelpersoneel vast wel een goede plek voor hotpot te eten want dit is ook één van de lokale specialiteiten in Xi’an.

Reizen naar Xi’an

Doordat Xi’an een gigantische stad is en al jaren een doorvoerhaven tussen West en Oost kan je vanaf Xi’an eigenlijk alle kanten uit. Er gaan treinen naar vrijwel elke stad in het land. Reis je met de trein naar Beijing dan moet je wel overstappen, maar onderweg kom je langs het pittoreske Pingyao wat je zeker niet mag overslaan. Geen zin in de trein? Geen probleem het internationale vliegveld Xianyang Airport behandeld binnenlandse en buitenlandse vluchten daarnaast rijden er ook genoeg bussen naar steden in de buurt van Xi’an.