Visum China aanvragen Nederlands Paspoort

Visum China aanvragen

Voordat je op vakantie kan gaan naar China zijn er enkele voorbereidingen die eerst geregeld moeten worden. Zo moet er een Chinees visum worden aangevraagd wat niet altijd even gemakkelijk is. Omdat er veel onduidelijkheid bestaat over hoe de visumprocedure van China precies in werking gaat hebben wij hieronder een duidelijk stappenplan gemaakt. In dit stappenplan staan alle benodigde reisdocumenten voor de aanvraag van een visum en ben je er ook van verzekerd dat je er één krijgt.

Visum China aanvragenOverige visum zaken
Visum voor XinjiangSnel reserveringen aanmaken
Visumbureau inschakelen

Visum voor China aanvragen

Om China als Nederlander in te mogen heb je een geldig visum nodig dat via de Chinese ambassade kan worden aangevraagd. Het aanvragen van een chinees visum is een lastige en tijdvretende procedure omdat het land precies wilt weten wat je er komt doen en wanneer je waar precies bent. Daarnaast willen ze al het andere ook van je weten! Er zijn twee soorten visums die je kan aanvragen namelijk een toeristenvisum of een zakenvisum. De basis voor beide visums is hetzelfde maar er zijn enkele verschillen. We bespreken eerst alle informatie die voor beide visums nodig is en daarna lichten we de extra punten voor een zakenvisum nog even toe. Lees de gehele post wel door want er zijn enkele uitzonderingen die onderaan vermeld staan!

Benodigdheden voor visum China


Chinees visum aanvragen
Hieronder staat de verplichte lijst van benodigdheden voor een visum voor China. Zonder een complete lijst word je aanvraag bij de Chinese ambassade direct afgewezen.

Het Nederlandse paspoort

  • Het Nederlandse paspoort moet minimaal drie lege visumpagina’s bevatten waarvan er twee tegenover elkaar en de direct opvolgende pagina.
  • Het paspoort mag niet in een hoesje, omslag of vol met stikkers zitten. Deze moeten worden verwijderd anders wordt het paspoort niet geaccepteerd.
  • De geldigheid van het paspoort moet nog minimaal 7 maanden na terugkomst van de reis in China zijn bij een visum dat 3 maanden geldig is. Als u een visum aanvraagt dat 6 maanden geldig is moet het paspoort nog minimaal 10 maanden geldig zijn.

We bedoelen met de 3 en 6 maanden geldigheid van het visum dat je binnen die tijd het land in en uit moet. Een standaard visum voor China geeft je recht op een verblijf van 30 dagen in het land.

Officiële pasfoto

  • Een officiële pasfoto die bijvoorbeeld ook geldig is voor het aanvragen van een nieuw Nederlands paspoort of Rijbewijs. Denk daarbij aan een witte pasfoto achtergrond, afmetingen van 35 mm bij 45 mm, neutraal gezicht (geen lach), geen hoofdbedekking (religieuze kledij uitgezonderd, maar het gezicht moet zichtbaar zijn), niet vastgeplakt of geniet zitten aan een formulier of paspoort.

Reisschema in het Engels of Chinees

  • Een kopie van het vluchtschema, e-ticket, treinreisticket of ander vervoersticket waar duidelijk de in- en uitreisdatum op vermeld staan. Deze data moet overheen komen met het bewijs van uw verblijf (zie het punt hieronder).

Bevestiging van hotel/hostelboekingen

  • Een kopie van de digitale bevestigingemail/bewijs van uw reservering bij het hostel, resort, hotel of andere verblijfplaats voor de gehele reis door China (dit punt is natuurlijk heel vervelend en veel werk zeker als je wilt backpacken in China… Gelukkig weten wij een snelle oplossing, lees hiervoor verder bij het kopje “Snel en goedkoop reserveringsboekingen aanmaken”).

Persoonlijk reisplan

  • Je moet een persoonlijke reisplanning meeleveren geschreven in het Engels of Chinees. Hier moeten de locaties op staan die je bezoekt en ook waarom. Dit mag kort weergegeven worden maar doe het niet te bondig. Onderteken het formulier met je volledige naam en handtekening net als in je paspoort.

Financiële zekerheid

  • Ben je werkloos of huisvrouw dan moet er een kopie van een recent bankafschrift mee worden meegeleverd waar er minimaal €500,- op je bankrekening staat.

Wat moet je extra inleveren voor een zakenvisum

Voor een Chinees zakenvisum moeten er extra documenten naast de bovenstaande worden meegeleverd.

Uitnodiging Chinees bedrijf

  • Een kopie van de uitnodiging van het Chinese bedrijf waar je zaken mee gaat doen. Deze uitnodiging moet de volgende persoonlijke gegevens van de visumaanvragen bevatten; volledige naam, paspoortnummer, in- en uitreisdatum, gewenste aantal bezoeken aan China en een officiële stempel van het Chinese bedrijf.

Technische werkzaamheden

  • Wanneer je technische werkzaamheden bij een Chinees bedrijf gaat uitvoeren kan de Chinese overheid meer informatie opvragen.

Overige visum zaken


Wanneer je een Double entry visum voor China aanvraagt dan moet er voor beide reizen een reisschema, boeking bevestigingen en de in- en uitreis tickets worden meegeleverd. Eigenlijk doorloop je de gehele visumprocedure twee keer op de pasfoto en paspoort punten na.

Reizen naar Xinjiang met een speciaal visum


De afgelopen jaren is de Chinese provincie Xinjiang vaak in het nieuws geweest door aanslagen en opstanden van de Uyguren (Oeigoeren). Hierdoor heeft China de reizen naar Xinjiang voor toeristen flink aangescherpt waardoor er extra documenten moeten worden aangeleverd wil je deze provincie toch bezoeken. Deze extra reisdocumenten zijn; uitnodiging van een lokale Chinese reisagent of touroperator, gehele reisschema van de reisagent of de touroperator en een recente kopie van je bankafschrift.

Snel en goedkoop reserveringsboekingen aanmaken


Omdat je gaat backpacken in China wil je natuurlijk niet vastzitten aan een volledig geplande reis. Daarom moet je improviseren omdat de Chinese overheid graag precies wilt weten waar je de gehele rondreis zit. Bij het maken van reserveringen voor overnachten kan je namelijk creatief zijn. Wij boeken altijd twee of drie verschillende zeer goedkope hostels (tussen de €4-7 per nacht) in China waar we de gehele drie weken verblijven (op papier). Hiervoor is de aanbetaling minimaal en kan je er uiteindelijk voor kiezen om deze tijdens je reis in China te cancelen zonder al teveel geld te verliezen. Dit bespaard je een hoop tijd bij het regelen van je Chinese visum en geeft je de vrijheid om rond te reizen door China. Dit zijn enkele voorbeelden van goedkope hostels in China die wij hiervoor ook hebben gebruikt;
+ Hostel in Guilin €4 per nacht
+ Hostel in Xi’an voor €4 per nacht
+ Hostel in Pingyao voor €4 per nacht
+ Hostel in Chengdu voor €4 per nacht
+ Hostel in Luoyang voor €6 per nacht
+ Hostel in Shanghai voor €7 per nacht
+ Hostel in Beijing voor €7 per nacht

Visumbureau inschakelen voor de aanvraag


Er zijn twee manieren om een visum voor China aan te vragen namelijk via een afspraak bij de Chinese Visa Application Centre (ambassade) in Den Haag. Wat wij een omslachtige en onduidelijke procedure vinden! Geloof ons we hebben het geprobeerd want het scheelt enkele Euro’s als je het hier aanvraagt i.p.v. bij een visumbureau (we wonen zelfs in Den Haag zo hopeloos is het). Toch kunnen wij je alleen maar aanraden om een visumbureau in te schakelen. Het enige wat je dan hoeft te doen is de bovenstaande formulieren/documenten/paspoort/pasfoto et cetera op te sturen met het visumaanvraagformulier van de instantie en je visum ligt enkele weken later in de brievenbus. Wij gebruiken meestal de instantie visum.nl of visumcentrale.nl voor de aanvraag van ons Chinese visum.