Shanghai uitzicht The Bund

Shanghai en zijn immense skyline

De handelsstad Shanghai is één van de meest welvarende steden van China. Daarnaast is het ook de grootste stad van het land met maarliefst 24 miljoen inwoners. Shanghai is gesticht in het jaar 1291 waardoor je er tegenwoordig een mix van oude en nieuwe cultuur en architectuur kan vinden. De stad is immens groot maar de meeste activiteiten en bezienswaardigheden bevinden zich in het centrum waardoor Shanghai zich prima schikt voor een citytrip. De stad heeft een gematigd klimaat en is daardoor het gehele jaar door prima te bereizen. Veel vluchten naar China vanuit Schiphol vliegen aan op Shanghai waardoor het een populaire startplek is voor een rondreis door China.

Rotonde Shanghai Pudong

Wat is er te doen in Shanghai

De mix van oude en nieuwe Chinese cultuur is in Shanghai overal terug te vinden. Zo kan je genieten van het prachtige Pudong (zakendistrict) waar hypermoderne skyscrapers de skyline vullen. Daarnaast kan je terug in de tijd in The Old City of Shanghai (Shànghăi Lăo Chéngxiāng). Een bezoekje aan één van de mooiste musea van China kan ook zeker niet worden overgeslagen om aan het einde van de dag af te sluiten met een dikke party in een meesterlijke club. Sleep jezelf de volgende dag met een hangover door de winkelstraat Nanjing Road voor een nieuwe outfit om vervolgens klaar te staan voor de volgende stapavond want de stad Shanghai leeft 24/7.

Wandeling over the Bund Shanghai

Wandeling over The Bund

Shanghai staat in de wereld vooral bekend om de prachtige foto genomen vanaf The Bund kijkend naar het zakencentrum Pudong. Deze foto laat zien waarom Shanghai zo succesvol is namelijk dankzij het gigantische businessdistrict (Pudong) waar elk internationaal bedrijf wel een groot pand bezit. De prachtige skyline van Shanghai staat vol met verschillende wolkenkrabbers die de meeste andere wereldsteden klein doen lijken. Vanaf The Bund, een boulevard langs de rivier Huangpu, heb je veruit het beste uitzicht over Pudong. Het uitzicht vanaf The Bund wordt door Chinezen vaak Lujiazui genoemd wat letterlijk Lu’s mond betekend omdat de rivier Huangpu Pudong lijkt op te slokken. Je kan de kade van The Bund vergelijken met de vernieuwde boulevard van Scheveningen alleen dan een flink stuk groter en breder, ongeveer 1,6 kilometer lang en gemiddeld 200 meter breed.

Een wandeling over The Bund van begin tot eind duurt niet lang maar door de prachtige omgeving kan je er best een paar uur over doen. Na een wandeling over The Bund kan je gelijk een bezoekje brengen aan Old Town dat te voet te bereiken is vanaf de boulevard.

Old Town in Shanghai

De Old City van Shanghai

De Old City van Shanghai wordt vaak overgeslagen omdat de meeste reizigers vooral voor de bezienswaardigheden The Bund, Yu Garden, Nanjing Road of het Shanghai Museum gaan. Toch is de Old City een prachtige plek om even bij te komen na je wandeling over The Bund. De Old City zit namelijk vol met leuke restaurants, oude Chinese gebouwen, souvenirs winkeltjes en traditionele Chinese kleding winkels. Daarnaast zijn er verschillende tempels zoals the City God God Temple.

Shanghai museum

Het prachtige Shanghai Museum

Het Shanghai Museum is het bekendste en misschien wel één van de mooiste musea van China. Het museum ontvangt jaarlijks bijna twee miljoen bezoekers en staat daarmee op de 23e plek van meest bezochte musea in de wereld! Wil je meer leren over de oude cultuur, natuur, architectuur of kunst van China dan is het Shanghai Museum een must visit. Het museum bezit meer dan 120.000 stukken waarvan er enkele uit de keizerlijke paleizen van Beijing en Nanjing komen. Ze nemen je mee in een tocht door het verleden waarin je kennis maakt met verschillende Chinese dynastieën en warlords. Het museum is te vinden vlakbij Nanjing Road wat één van de grootste en drukste winkelstraten ter wereld is.

Winkelen in Shanghai

Winkelen in Nanjing Road

Ben je op zoek naar winkels dan doet Shanghai niet onder voor steden als Londen of New York. De winkelstraat Nanjing Road stamt uit het jaar 1845 en werd rond 1930 één van de drukste straten van Shanghai. De stad begon te groeien en daarmee ook de entertainment en winkelindustrie. De Chinese zelf noemen de straat vaak nog Nanking Road naar de oude naam van de stad Nanjing. De winkelstraat is te vinden midden in het centrum en loopt helemaal door vanaf People’s Square tot aan The Bund.

Even tot rust komen in de Yu Garden

De mooiste tuin van Shanghai is de Yu Garden ook wel bekend als The Garden of Happiness. De Yu Garden stamt uit het jaar 1559 en trekt de laatste jaren vele bezoekers vanuit Shanghai en omstreken. De hoogtepunten van de tuin zijn verdeelt over 2 hectaren grond en in zes secties. De zes delen zijn; Sansui Hall, Wanhua Chamber, Dianchun Hall, Huijing Hall, Yuhua Hall en de Inner Garden. Ze zijn gemaakt in de traditionele Suzhou style waardoor er verschillende Chinese Suzhou stijlelementen overal terugkomen (denk ronde poorten en veel groen).
Winkelstraat Nanjing road Shanghai

Uitgaan in Shanghai

Mede doordat de stad gigantisch is zijn er altijd wel mensen die op zoek zijn naar een club of feestje in de avond. Gelukkig is Shanghai 24/7 wakker en zijn er genoeg clubs in de stad te vinden. De vraag is alleen wat wil je uitgeven en hoe laat wil je thuis zijn? Ga je in het zakencentrum wat drinken, in een skybar bijvoorbeeld die van de bieropener (Shanghai World Financial Center), dan betaal je dikke cash voor elk drankje. Maar schiet je de stad in rondom Nanjing Road dan ben je gelijk al een stuk goedkoper uit. Enkele clubs die wij kunnen aanraden zijn Mint (prijzig maar gaaf), The Geisha (dress code), The Apartment (must visit), The Shelter (goedkope drankjes), Lola, Bar Rouge, B.A.T.S. en Goodfellas (rock).

Slapen met uitzicht

Om de drukte van de stad te ontlopen kan je het beste een hostel of hotel zoeken dat zich wat hoger in een flat of wolkenkrabber bevindt. Door de hoogte worden veel geluiden van de stad gedempt en kan je een stuk rustiger slapen. Daarbij heb je natuurlijk meteen een prachtig uitzicht over de stad. Wij hebben in een aantal verschillende hostels geslapen in Shanghai maar eigenlijk is er maar één veruit de beste namelijk het Blue Mountain Bund Youth Hostel. Dit hostel ligt perfect! Gelegen op een loopafstand van 5 min naar Nanjing Road en 10 min naar The Bund. Hiervandaan kan je dus lopen naar alle top bezienswaardigheden van Shanghai!

Maglev naar Shanghai

Reizen naar Shanghai

Vanaf Schiphol gaan er veel vluchten naar Shanghai Pudong International Airport waardoor vliegen iets goedkoper is dan wanneer je naar Chengdu of Xi’an moet. Kom je aan op het vliegveld van Shanghai dan ben je nog niet in de stad, het vliegveld ligt namelijk ongeveer 30 kilometer van het centrum af. De snelste en leukste manier om in de stad te komen is met de Maglev maar je kan ook met de taxi of bus. De Maglev is een magnetische trein (lijkt op een TGV) die snelheden van boven de 300 kilometer per uur haalt. Je raast binnen een kleine 15 minuten naar hartje Shanghai centrum. In Shanghai kan je het beste de metro pakken zo voorkom je het drukke verkeer en kan je snel en goedkoop reizen.