Sanya China strand

Sanya ligt in het zuidelijkste puntje van het eiland Hainan in het zuiden van China. Nu denk je vast aan een tropisch eiland, dit is het ook wel, alleen is het ongeveer net zo groot als Nederland. Sanya is naast Haikou de enige grote stad op het eiland en dankzij de gunstige zuidelijk liggen heeft Sanya de beste stranden en ongeveer zeven maanden lang strandweer. De relatief onbekende strandplaats wordt vaak door Westerse reizigers overgeslagen en dat is jammer want Sanya en de omgeving eromheen zijn prachtig. Toch denken veel mensen bij China niet snel aan een zon, zee strandvakantie en dat komt vooral omdat de Chinezen zelf niet graag een gezond bruin kleurtje willen oplopen. Ze mijden daarom plekken waar volop zon is en daarmee ook het strand. Desondanks bezit het land één van de langste kustlijnen ter wereld en meer dan de helft daarvan heeft in de zomer een prima strandklimaat. De stranden zijn prachtig maar vaak lastig te bereiken of er zijn geen voorzieningen zoals restaurants en strandbedjes. Voor de meeste toeristen is dit natuurlijk geen probleem want wij nemen ons eigen strandlaken wel mee. Maar wat wel een probleem is dat de stranden niet schoon worden gemaakt omdat ze toch niet worden gebruikt, hierdoor ligt er vaak een hoop natuurlijk en menselijk afval uit zee op het strand.

Sanya China

De badplaats Sanya

Sanya is één van de uitzonderingen in China waar zelfs de Chinezen naar het strand gaan! De stranden zijn er schoon en voorzien van alle gemakken die je ook op een strand in Europa vindt. Dit komt omdat Hainan een eiland is waar vooral de rijke Chinese naartoe gaan op vakantie en die Westerlingen maar al te graag na. Daarnaast staat het eiland bekend is China als een honeymooners destination, je ziet hierdoor vaak mensen met trouwjurken op het strand. De Russen hebben de stranden van Sanya wel al ontdekt en reizen maar al te graag af naar het eiland om de kosten van een strandvakantie te drukken. In Sanya vind je hierdoor veel restaurants met westerse invloeden, all inclusive resorts, luxe hotels en natuurlijk ook budget hostels. De Lonely Planet noemt Sanya het Hawaii van China en dat is niet zonder reden.

Strand China

De stranden van Sanya

Als je naar Sanya afreist heb je de keuze om te verblijven aan één van de drie stranden. Het bekendste strand is natuurlijk Sanya Bay wat eruit ziet als een Europees strand. Toch is dit niet het leukste strand want dat is veruit Dadonghai Bay. Het strand is groter, de stedelijke activiteiten laten zich minder op de achtergrond zien doordat het redelijk beschut ligt in een prachtige baai. Je krijgt er wel meer dagjestoeristen bij die foto’s komen maken van de baai. Maar ach ruimte genoeg om van de zon te genieten aangezien de meeste Chinese dit overslaan. Als laatste is er nog Yalong Bay die door veel mensen als mooiste strand wordt gezien. Je kan hier goed watersporten zoals snorkelen, parasailing en jetskiën. Wij kunnen je aanraden om in Dadonghai Bay te verblijven omdat deze plek relatief rustig is en toch van alle gemakken voorzien, daarnaast ligt het erg centraal.

Ben je even klaar met de stranden van Sanya dan kan je altijd een hike boeken in het Yanoda Rainforest. Omdat Hainan relatief dunbevolkt is en voor bijna 50% uit dichte tropische jungle bestaat is een wandeltocht naast het strand toch wel één van de hoogtepunten van Hainan.

Nachtleven in Sanya China

Nachtleven van Sanya

Sanya staat niet alleen bekend om zijn stranden maar ook om het nachtleven. Dit is bruisend en gaat 7 dagen per week bijna dag en nacht door. De leukste plek is waarschijnlijk de barstraat Jiubajie (bar street). Hier heb je de keuze uit een aantal bars en clubs waarvan M entertainment de beste is. Verwacht wel een typische Chinese disco waar je om een tafel heen staat te drinken en vermaakt wordt door een vage show met iets teveel Michael Jackson wannabe’s, typisch Chinees dus ;-). Buiten de barstreet heb je de SKY bar, Rainbow Bar en op het strand van Dadonghai Bay zit een kleine beachbar die op sommige dagen heel gaaf is, maar soms ook heel rustig en saai.

Overnachten in Sanya

Reis je budget en wil je een relaxte sfeer in je hostel dan is er eigenlijk maar één plek waar je wilt verblijven namelijk Blue Sky International Youth Hostel. De sfeer is goed, de kamers zijn prachtig (doen niet onder voor een hotel), op elke verdieping snelle WiFi en een goede airco. Het hostel ligt ook 2 minuten lopen van het Dadonghai Bay strand af en niet ver van de bar straat Jiubajie.

Reizen naar Sanya

Sanya is goed te bereiken vanaf het vaste land met de trein en boot. Toch kunnen wij je aanraden om te vliegen op Haikou, dit kost waarschijnlijk niet veel meer dan de reis ernaartoe over land maar je bespaard er een hoop tijd mee. Vliegen vanaf Hong Kong duurt ongeveer één uur en vanaf Chengdu drie uur. Vanaf Haikou kan je de bus of hogesnelheidstrein nemen naar Sanya. De bus duurt ongeveer vier uur en de hogesnelheidstrein doet er 1,5 uur over.

Geef een reactie