Kaart China

Rondreis China plannen doe je zo

China is een land dat reizigers van alle klasse, soorten en maten veel te bieden heeft. Het land bezit namelijk gigantisch veel oude cultuur, mooie natuur, moderne steden, heerlijke gerechten en een grote diversiteit aan mensen. Dat komt natuurlijk omdat China het grootste land van Azië is (Rusland valt onder Eurazië) en ongeveer 1.357 miljard inwoners (2013) telt. Daarbij bestaat de Volksrepubliek China uit de landen of autonome staten Taiwan, Hongkong, Macau, Tibet, Sinkiang en Inner-Mongolië. Toch bestaat het huidige verenigde China pas sinds 1949 en eindigde de laatste Keizerlijke dynastie rond het jaar 1912. In deze relatief korte tijd is het land uitgegroeid tot een machtige wereldnatie waarin volop handel gedreven wordt. De munteenheid is de Chinese Yuan waarvan er 75,85 nodig zijn voor 10 Euro. Dankzij deze gunstige wisselkoers is het land relatief goedkoop voor Nederlandse toeristen (perfect voor backpackers!). Genoeg opsommingen over China we zijn hier om onze reizen door China te bespreken. Wij hebben meerdere reizen gemaakt in China en kunnen je helpen met het plannen van jou reis door het prachtige land.

Onze rondreizen door China

We hebben twee rondreizen door China gemaakt waarin we zowel natuur als cultuur hebben ontdekt. Voor oude cultuur raden we reis 1 aan en voor natuur reis 2. Al onze reizen zijn gemaakt met een backpack en op budget. Meestal hebben we met de trein de afstanden tussen locaties afgelegd maar zo af en toe ook een vlucht of busreis.

Van Shanghai naar Beijing

Reis 1: van Shanghai naar Beijing

Wil je de absolute highlights van China in één reis aandoen? Dan kan dit prima in drie a vier weken reizen. De kaart hierboven geeft onze reis aan vanuit Shanghai naar Beijing. We hebben er ongeveer 3,5 week over gedaan en alleen de trein of bus gebruikt. We begonnen vanuit de drukke stad Shanghai en boekte daarna de normale trein naar Nanjing voor cultuur en natuur. Vanuit hier door met de nachttrein naar Zhengzhou waar we gelijk zijn overgestapt op een highspeed train richting Louyang voor prachtige beeldhouwkunst. Vanuit Luoyang de bus naar Xi’an waar we kennis maakte met één van de top bezienswaardigheden van China namelijk het terracotta leger. Daarna de nachttrein richting Taiyuan maar bij het dorpje Pingyao uitgestapt voor een frisse neus en oude cultuur. Vanaf Pingyao met de taxi van het hostel richting Taiyuan waar we op de hogesnelheidstrein naar Beijing zijn gestapt om o.a. de Chinese muur en Verboden stad te bezoeken. De totale kosten voor de rondreis door China waren net geen €1000, dit is exclusief de vlucht vanuit Nederland en het visum voor China. We sliepen vooral in leuke hostels die je allemaal terug kan vinden op de pagina’s over de bezochte steden. Dit is een zeer leuke reis en een echte aanrader als je voor het eerst naar China gaat.

Van Hong Kong naar Chengdu

Reis 2: Van Hongkong naar Chengdu

Ga je voor de tweede keer naar China en heb je Beijing, Xi’an etc al gezien dan kunnen wij je de volgende reis aanraden vanaf Hongkong naar Chengdu en terug. Op deze manier pak je de highlights van Zuid China en kan je ook nog even lekker genieten van het strand. We zijn begonnen in Hong Kong vanwaar we de nachttrein naar Guilin boekten om met bamboevlotten te varen richting Yangshou. Vanuit het prachtige gebergte in Guilin trokken we door naar Chengdu om daar te knuffelen met panda’s (niet echt knuffelen natuurlijk). In Chengdu boekte we een vlucht richting Haikou op het eiland Hainan om vervolgers de bus te pakken naar de badplaats Sanya. Hier hebben we gewerkt aan onze kleur en zijn we een aantal keer uit geweest. Vervolgens zijn we vanaf Haikou weer terug gevlogen op Hong Kong om nog even te winkelen. De totale kosten voor deze reis waren rond de €1200, dit kwam vooral omdat we twee vluchten hadden geboekt wegens tijdgebrek. Heb je langer de tijd (3 weken ++) dan kan je makkelijk onder de €1000 uitkomen. Deze reis bevat meer natuur maar wel minder cultuur dan de reis van Shanghai naar Beijing.