Pingyao binnenplaats guesthouse

Waarschijnlijk één van best bewaarde dorpjes in China die makkelijk toegankelijk is voor toeristen is Pingyao. Dit kleine dropje ligt op de weg tussen Xi’an en Beijing en is een prima plek om een dag of 2-3 te verblijven. Het is voor Nederlandse begrippen nog steeds een redelijke stad met ongeveer 500 duizend inwoners maar door de vele laagbouw oogt het een stuk kleiner. Het Chinese dorpje heeft zijn oude charme prachtig weten te bewaren ondanks de Chinese lust om alles wat oud is op te knappen zodat het bijna nep lijkt. Pingyao is precies zoals in films over de Chinese oudheid zoals bijvoorbeeld de bekende Red Cliff film (Must see movie trouwens). Het oude centrum van Pingyao is omringt door een prachtige oude muur met uitkijktorens en grote poorten. Binnen de grote muren vind je het antieke dorpje dat bijna geheel van hout is. De rode lantarens, prachtige binnenplaatsen en oude tempels waar de sereniteit een dagelijkse verplichting is.

Pingyao China

Wat is er te doen in Pingyao

Geniet van de rust die heerst in het bijna autovrije ommuurde oude centrum. Dit is zeldzaamheid in China want meestal staan de wegen vol met verkeer en is het er nergens rustig. Voor een rustig dagje kan je het beste beginnen met een prachtige wandeling over de oude stadsmuur. Je krijgt dan een goede kijk op het dagelijks leven van binnen en buiten de muur. Daarnaast kan je onontdekte steegjes en straatjes van bovenaf zien en prachtige foto’s maken van het dagelijkse leven van de bewoners. Je kan de stadsmuur vanaf verschillende plekken betreden maar bij de hoofdpoorten kan je ook nog wat ornamenten terugvinden uit de oudheid.

stadsmuur van Pingyao

Nan Dajie de hoofdstraat

De hoofdstraat van het oude centrum is Nan Dajie, hier kan je eigenlijk niet omheen want hij loopt bijna door het gehele oude centrum en zit vol met restaurants, souvenirwinkels en guesthouses. Daarnaast kan je er verschillende kleine musea en tempels vinden die je zeker even moet bezoeken. Nan Dajie is tevens een architectonisch hoogtepunt met overal oude gebouwen, kleine poorten en prachtige Chinese tierelantijnen aan bijna elk huis.

lantaarns Pingyao

Wang familie villa & Zhangbi Gubao

Niet ver van Pingyao af ligt de prachtige villa van de Wang familie. Deze villa lijkt meer op een kasteel dan een huis maar geeft je een prima indruk van hoe het leven van oude Chinese edele moet zijn geweest enkele eeuwen geleden. Je kan er ronddwalen tussen de vertrekken van de Wang familie en hun werknemers. Daarnaast geeft de muur die geheel om de villa ligt een prachtig uitzicht over de gehele oppervlakte van alle vertrekken en de binnenplaats. Dit is zeker één van de hoogtepunten van Pingyao. Je kan de Wang familie villa vaak bezoeken met een tour die je ook gelijk meeneemt langs de Zhangbi Gubao, in het Nederlands de ondergrondse defensie tunnels. Dit is een tunnel netwerk van dat stamt uit de Sui dynastie van ongeveer 1400 jaar geleden! De tunnels liggen onder het oude dorpje Zhangbi Cun dat nog een stukje antieker is dan Pingyao.

Pingyao bij nacht

Waar slapen & eten we in Pingyao?

De twee beste keuzes om te blijven slapen in Pingyao zijn het Harmony Guesthouse en Yao Yong He Xing Residence. Beide hostels zijn ongeveer 300 jaar oud en bijna geheel van hout! De prachtige binnenplaats en mix tussen oud en nieuw geven de slaapplek een authentieke Chinese sfeer. Harmoney Guesthouse is de budget versie van Jing’s Residence.

Waar je moet eten is een lastig verhaal omdat er gigantisch veel keuze is in de hoofdstraat Nan Dajie. Bijna elke keuze is goed maar enkele restaurants die wij je kunnen aanraden zijn Big Bowl Noodles, hier krijg je veel noodles voor weinig geld. Daarnaast kan je iets luxer eten in de binnenplaats van het restaurant Dejuyuan Binguan. Maar wees niet bang er zijn restaurantjes genoeg om te ontdekken!

dagelijkse leven in Pingyao

Reizen naar Pingyao

Wil je naar Pingyao dan kan je het beste reizen vanaf de grote steden Xi’an of Beijing. Vanaf Xi’an is Pingyao een standaard stop na ongeveer 8,5 uur reizen. Vanaf Beijing zul je eerst naar Taiyuan moeten wat gelukkig te bereiken is met de hogesnelheidstrein. Vanuit Taiyuan is het ongeveer twee uur naar Pingyao met de trein.

2 gedachten over “Pingyao het antieke dorpje”
  1. Fantastisch dorpje! Wel een beetje toeristisch maar heerlijk vertoeven voor een paar dagen. Ik heb ook de tour gemaakt naar het oude landhuis van Zhangbi Gubao en dit is zeker een aanrader. Wat ik zelf nog leuk vond om te doen was naar 1 van de vele spa’s te gaan in het dorpje. Pingyao moet zeker op je to do list van sights in China staan!

  2. Pingyao is een super leuk dorpje!! Zo jammer dat ik hier niet iets langer kon blijven tijdens mijn rondreis door China… Hoop ooit nog eens terug te gaan.

Geef een reactie