Dr. Sun Yat-Sen mausoleum

Nanjing de oude hoofdstad

Start je een rondreis door China in Shanghai dan zul je waarschijnlijk moeten kiezen tussen Hangzhou en Nanjing. Wij raden je Nanjing aan omdat deze stad veel meer geschiedenis kent en één van de belangrijkste bezienswaardigheden van China heeft. Nanjing is meerdere malen in de Chinese geschiedenis de hoofdstad van China geweest en de eerste documentatie van de stad stamt al uit het jaar 500 voor onze jaartelling! Hierdoor is Nanjing in het verleden een belangrijke stad geweest voor vele keizers van China die dan ook allemaal hun mausoleums hebben in de stad. Het meest bekende mausoleum is dat van Dr. Sun Yat-sen, hij wasde stichter van het moderne China. Naast het mausoleumpark heeft Nanjing een prachtig meer met verschillende pagodes en een oude ommuurde binnenstad net als Pingyao en Xi’an.

Nanjing stadspoort

Wat is er te doen in Nanjing

Dit gaat een lang verhaal worden aangezien Nanjing een uitgebreide en turbulente geschiedenis heeft maar we zullen proberen het beknopt te houden. Zoals hierboven vermeld is Nanjing meerdere malen de hoofdstad van China geweest waardoor het veel keizers en edele onderdak heeft geboden. Van deze edele bewoners zijn sporen door de gehele stad te vinden. We zullen beginnen met het oude ommuurde centrum. De stadsmuur beschermde de edelen tegen de gewone mensen en aanvallen van andere keizerrijken. Deze muur is tegenwoordig geheel opgeknapt en binnen de muren vind je een waar shopping paradijs met ongelofelijk veel keuze in restaurants en bars. De Zhonghua poort is het meest imposant en stamt uit de 14e eeuw, eenmaal binnen kan je het beste even ronddwalen door tussen de authentieke gebouwen en huisjes. Daarna door naar de Nanjing Fuzimiao ook wel de Confucius tempel om een beetje Zen te worden.

Xuanwu Lake Nanjing

Xuanwu Lake & de stadsmuren

Heb je even genoeg van alle drukte breng dan een bezoekje aan het Xuanwu Lake waar je via bruggen naar verschillende eilandjes kan lopen. Je vindt op de eilandjes kleine thee huisjes, tempels en pagodes. Heerlijk om even tot rust te komen want Nanjing is toch best wel een drukke stad! Vanaf de eilandjes kan je ook mooi de oude stadsmuren bewonderen en uiteindelijk als je nog puf over hebt beklimmen. Iets wat mooi meegenomen is dat je overal jonge Chinese koppels hun trouwfoto’s ziet nemen. Het is namelijk gebruikelijk in China dat de bruidsfoto’s allemaal al klaar zijn op de bruiloft.

Nanjing mausoleum

Zijin berg vol met mausoleums

Je kan ook ontsnappen aan de drukte van de stad door de mausoleums op te zoeken die allemaal gelegen zijn op de Zijin berg. Deze berg schikt zich ook uitermate goed voor een wandeling door de dichte bossen. Je komt overal oude gebouwen, mausoleums en prachtige kleine kastelen tegen. Op de Zijin berg vind je ook het mausoleum van Dr. Sun Yat-sen dat één van de hoogtepunten van de stad is.

Vanaf de top van de berg heb je ook een prachtig uitzicht over Nanjing en het gehele park. Een ander gave tombe is die van Ming Xiaoling, een keizer uit de Ming dynastie. Deze tombe is een stuk ouder en lijkt meer op een kasteel.

oprichter China Sun yat-sen

Tijd voor een museum

Tijd voor wat geschiedenis in een museum. Doordat Nanjing z’n oude stad is kan je kiezen uit verschillende musea. Wij kunnen je er twee aanraden namelijk de Memorial Hall of the Nanjing Massacre waar je de atrociteiten van de tweede wereldoorlog ziet. Vooral foto’s van de Japanners die mensenlevens niet echt waardeerde op dat moment. Naast de Memorial Hall kan je het beste naar het Nanjing Museum gaan. Dit museum geeft je een algemene indruk van de geschiedenis van Nanjing. Je vindt er een hoop oude artefacten zoals porseleinen vazen, wapens, kledij en natuurlijk kunst.

nachtleven Nanjing

De nightmarket

Vergeet in Nanjing ook vooral niet te genieten van van het levendige avond/nachtleven net als de Chinezen dit zelf doen. Veel Chinese gaan namelijk naar de stad op vakantie waardoor er genoeg entertainment te vinden is. De lokale nightmarket net naast het oude centrum is erg leuk om wat lokale lekkernijen te proeven.

Waar overnachten we in Nanjing?

Reis je op budget dan zijn er eigenlijk maar twee echt goede opties namelijk het Sunflower Youth Hostel en Nanjing Fuzimiao International Youth Hostel. Beide hostels hebben prima faciliteiten en Engels sprekende staf. Daarnaast kan je er verschillende trips boeken en vanaf het Sunflower kan je binnen enkele minuten naar de trein lopen. Het Sunflower Youth Hostel ligt ook gelijk naast het oude centrum waardoor je perfect kan genieten van het avond entertainment en de restaurants.

Reizen naar Nanjing

Nanjing is een soort knooppunt voor verschillende treinen en daardoor makkelijk te bereiken. Je kan er vanuit Shanghai ook met de bus komen in vier uur, maar met de trein is het korter want dan duurt de reis maar 2,5 uur. Daarnaast heeft Nanjing een vliegveld (Nanjing Lukou Airport) dat vooral binnenlandse vluchten afhandelt. Elke Chinees kent Nanjing dus een treinkaartje kopen richting de stad is niet lastig!