Vaccinaties en medicijnen voor China

Onze medische reisinformatie over China geeft inzicht in de benodigde vaccinaties en inentingen, preventieve medicijnen en andere praktische informatie. Daarnaast moet je natuurlijk niet vergeten om een de zorgverzekering op werelddekking te zetten. Ondanks dat China de afgelopen jaren zichzelf flink heeft ontwikkelt op medisch en hygiënische gebied blijft het een groot land waar reizen met een gezond verstand nodig is. Owja, vergeet ook niet een visum voor China aan te vragen.

Vaccinaties ChinaMedicijnen China
Insectenwerende middelen ChinaChecklist vaccinaties en medicijnen

Vaccinaties en inentingen voor China


Vaccinatie boekje
Voor een reis naar China zijn er geen verplichte vaccinaties of inentingen nodig tenzij je zeven dagen voor de reis in een land bent geweest waar Gele koorts heerst. De landen waar Gele koorts heerst liggen vooral in Afrika en enkele in Zuid Amerika. Ben je niet via deze landen gevlogen of zeven dagen ervoor er geweest dan zijn er geen verplichte vaccinaties of inentingen nodig voor China.

DTP inenting
Met dat gezegd te hebben kunnen wij je aanraden om toch enkele inentingen te laten zetten ongeacht de duur van je verblijf. Dit omdat China een groot land is waar tot op heden nog steeds armoede heerst en waar armoede is zijn derde wereld ziektes. Waarschijnlijk ben je als kind al eens gevaccineerd voor DTP (Difterie, Tetanus en Polio) maar is deze verlopen. Als je veel reist of naar China gaat is deze vaccinatie eigenlijk een must. Daarnaast is de DTP vaccinatie tegenwoordig meer dan 25 jaar geldig! Waardoor je hem maar enkele keren in je leven hoeft te zetten.

Hepatitis A vaccinatie
Naast een DTP vaccinatie is Hepatitis A een belangrijke inenting. Dit omdat Hepatitis A je beschermt tegen een virus dat leverontsteking met zich meebrengt wat levensbedreigend kan zijn. Het virus verspreid zich gemakkelijk via plekken waar een slechte hygiënische standaarden worden gehanteerd (heel Azië ongeveer op Japan na). Wast de streetfood kok zijn handen niet dan heb je Hepatitis A al snel te pakken! Drie inentingen voor Hepatitis A en je bent voor 25 jaar beschermd.

BMR vaccinatie
Reizigers die geboren zijn voor 1975 hebben geen inenting tegen BMR (Bof, Mazelen en Rode Hond) gehad, jongere mensen hebben deze standaard. Ga je naar China laat je dan beschermen met een inenting tegen BMR en wees niet oud en eigenwijs!

Vaccinaties voor een langer verblijf in China

Je hebt vast wel eens van de Salmonella bacterie gehoord, dit is de veroorzaker van buiktyfus. Verblijf je langer dan drie weken in China dan is een inenting tegen Buiktyfus aan te raden omdat ook deze ziekte wordt overgedragen door slechte hygiëne via de Salmonella bacterie.

Hepatitis B vaccinatie
Reis je voor een langere tijd dan is het verstandig om de vaccinatie Hepatitis B te laten zetten. Dit is een vaccinatie die bestaat uit drie inentingen waarmee je een levenlange bescherming ervoor terugkrijgt. Hepatitis B is net als Hepatitis A een virus dat voor leverontsteking zorgt. Alleen is Hepatitis B overdraagbaar door seksueel contact of via bloed contact. Nu denk je vast dit komt wel goed want ik ga geen seks hebben met lokale mensen, maar wat als je nu in het ziekenhuis of bij de tandarts beland en eerst behandeld moet worden voordat je naar huis mag? Drie inentingen voor Hepatitis B niet nemen kunnen je leven voor goed veranderen want het kan leiden tot een chronische leveraandoening.

Als laatste vaccinaties die wij aanraden voor China zijn rabiës (hondsdolheid), teken encefalitis en tuberculose. Maar voor deze ziektes hoef je eigenlijk niet bang te zijn en worden puur pre-preventief aangeraden.

Welke medicijnen meenemen op reis naar China?


Als je op reis gaat naar China is het handig om naast de anti kater pil (paracetamol) nog enkele andere medicijnen mee te nemen. Door de slechtere hygiëne van keukens, toiletten en andere openbare plekken is het krijgen van reizigersdiarree bijna standaard in China (Azië). Dit kan gepaard gaan met een voedselvergiftiging waar je vrij weinig aan kunt doen dan antibiotica halen bij de lokale drogisterij of dokter. Het voorkomen van reizigersdiarree dat kan leiden tot zware krampen en uitdroging kan bijna niet. Maar jezelf weer oplappen en verder beschermen kan wel met enkele medicijnen zoals ORS (Oral Rehydration Solutions) wat ervoor zorgt dat je niet verder uitdroogt en anti diarree medicijnen waar het middel loperamide inzit. De loperamide zorgt ervoor dat acute diarree binnen enkele uren stopt. Toch is het niet aan te raden om deze pillen te slikken aangezien diarree een bacterie of parasiet is die uit het lichaam gespoeld moet worden (door veel naar de wc te gaan). Maar als je een lange reis voor de boeg hebt kan het je leven redden ;-).

Insectenwerende middelen


Omdat China een gigantisch land is krijg je te maken met verschillende klimaten en de insecten die daarbij horen. Enkele vervelende voorbeelden zijn Dengue, Schistosomiasis (Bilharzia) of Filiriasis waarvan je waarschijnlijk alleen de eerste kent. Wees niet bang want de kans dat je tegen één van deze drie aanloopt is bijna 0%. Toch zal je in heel China veel te maken krijgen met muggen en in het zuiden met malaria. Simpele middelen zoals DEET en andere insectenwerende sprays en lotions zullen je voor het grootste deel beschermen. Toch kunnen wij je aanraden om anti malaria pillen te slikken wanneer je naar de provincie Yunnan en Hainan (Badplaats Sanya) afreist. Dit zijn tropische gebieden waar Malaria nog relatief vaak voorkomt. De kaart hieronder geeft de Malaria gebieden aan.
Malariagebied China
Vergeet naast insectenwerende sprays ook niet een tekenpincet mee te nemen. Teken willen zich ondanks het opspuiten van DEET nog wel eens vestigen op rare plekken die je bent vergeten in te spuiten. Met een tekenpincet ben je zo van de vervelende parasiet verlost. Let wel op met teken want deze kunnen de Ziekte van Lyme met zich meedragen. Krijg je een vreemde plek met rode kring en stip in het midden waar de teek je heeft gebeten trek dan gelijk aan de bel bij de huisarts.

Checklist vaccinaties en medicijnen


Vind je al die medische reisinformatie over China hierboven te onduidelijk of teveel leeswerk dan hebben wij een checklist gemaakt met de medicijnen en vaccinaties die wij aanraden. Ondanks onze reiservaringen raden wij aan voor je reis de GGD of huisarts te raadplegen. Vergeet ook niet je zorgverzekering op werelddekking te zetten!

Vaccinaties en inentingen China

Gele KoortsDe Gele Koorts vaccinatie is alleen verplicht wanneer je uit een land komt waar het heerst (Geldt ook voor een overstap met het vliegtuig)
DTP (Difterie, Tetanus en Polio)De inenting DTP beschermt je voor minimaal 25 jaar.
Hepatitis ANa drie inentingen ben je voor 25 jaar beschermd tegen het virus Hepatitis A.
Hepatitis BNa drie inentingen en je bent levenslang beschermt tegen deze vorm van lever ontsteking die ontstaat door Hepatitis B.
BMR (Bof, Mazelen en Rode Hond)De BMR vaccinatie hoeft alleen gezet te worden wanneer u voor 1975 bent geboren.
BuiktyfusReis je langer dan drie weken laat de Buiktyfus vaccinatie zetten! De hygiëne in China is niet zoals je gewend bent in Nederland.


Medicijnen voor de China reis

ParacetamolHandig tegen die vervelende katers
ORS (Oral Rehydration Solutions)ORS voorkomt uitdroging door diarree of koorts.
Diarree remmers met loperamideReizigersdiarree staat standaard op het menu voor reizigers in China & Azië. Neem er een aantal mee maar slik ze alleen wanneer je bijvoorbeeld een lange reis voor de boeg hebt.


Insectenwerende middelen

DEET of andere insectenwerende middelenVoorkom muggenbeten en teken met DEET
Tekenpincet of penHandig hulpmiddel om teken te verwijderen
MalariapillenIn sommige delen (Yunnan en Hainan ) van China heerst soms malaria waardoor het verstandig is om malariapillen te slikken.
2 gedachten over “Medische reisinformatie China”
    1. Jazeker. Alleen niet in grote hoeveelheden, hiervoor heb je een speciaal doktersrecept nodig dat de medicijnen noodzakelijk zijn voor je gezondheid.

Geef een reactie