Longmen Caves Luoyang

Luoyang en de Longmen grotten

Reis je vanaf Shanghai of Nanjing richting Xi’an dan kom je op de weg Luoyang tegen. Deze reis tussen de grote steden is relatief lang waardoor Luoyang de perfecte plek is om even één dag even pauze te nemen. Net buiten Luoyang vind je namelijk de prachtige Longmen grotten. De stad Louyang zelf heeft reizigers niet heel veel meer te bieden om eerlijk te zijn maar met de Longmen Caves ben je zeker een hele dag zoet! Wat wel gaaf was van Louyang is dat de stad zo snel groeit dat de Chinese alvast flats en gebouwen net buiten de stad bouwen om aan de nood voor woningen te voorzien. Hierdoor ligt er bij het nieuwe station van de hogesnelheidstrein een geheel nieuwe verlaten spookstad. Je ziet hoge flats en brede straten die helemaal verlaten zijn wat een erg vreemd gezicht is. Helaas zal tegen de tijd dat jij hierheen reist de nieuwe stad al gevuld zijn met mensen.

Longmen caves Luoyang

Het werelderfgoed de Longmen Caves

Boek geen tour of dagtrip want de Longmen grotten zijn heel makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Je kan bus 81, 60 of 53 pakken en tot het einde doorrijden, ze stoppen namelijk voor de grotten. Dit kost bijna niks en duurt ongeveer 40-50 minuten vanuit het centrum. Eenmaal aangekomen volg je de wegwijsborden die je door een klein toeristisch dorpje leiden richting de Dragon Gate Grottoes (Longmen Caves). Het zijn niet echt grotten eigenlijk maar meer uitgehakte kunstwerken aan twee kanten van een ravijn waar de rivier Yi He doorheen stroomt.

Luoyang caves

Westkant van de grotten

Je komt binnen aan de westkant van de grotten en loopt dan langs de grootste beeldhouwwerken. Boeddhistische rotsbewerkingen van bijna mythische goden en heilige zijn uitgebeeld in verschillende delen van de berg. Sommige beelden zijn wel 20 meter hoog maar de meeste tussen de 1-2 meter. De bekendste grotten of inhammen zijn de Three Bingyang Caves, Ten Thousand Buddha Cave, Lotus Flower Cave, Ancestor Worshipping Temple, Medical Prescription cave en de Huoshao Cave. De grootste en meest indrukwekkende cave is de Ancestor’s Worshipping temple met het centrale Boeddha figuur van 17 meter hoog!

Oostkant van de grotten

Als je het einde nadert van de Westkant van het ravijn kan je via een touwbrug oversteken naar de Oostkant. Vanaf hier heb je een indrukwekkend uitzicht op de westkant en de machtige Ancestor’s Worshipping tempel. De grotten aan de Oostkant zijn minder indrukwekkend en aanzienlijk kleiner. Toch is het een zeer leuke wandeltocht dankzij het uitzicht op de westkant.

White horse temple Luoyang

White Horse Temple

Aan het einde van de wandeltocht kom je langs de White Horse Temple, dit is een klooster dat nog steeds in gebruik is. Het klooster is prachtig omdat het redelijk hoog tegen een berg op ligt. Er zijn verschillende oude tempels te vinden die rijkelijk gekleurd zijn en in het midden is een gigantische klok te vinden. Het uitzicht vanaf het tempelterras is prachtig over de Yi He rivier en een deel van de Longmen Caves.

Slapen en eten in Luoyang

De stad Luoyang is nog niet volledig op toeristen ingesteld waardoor er maar weinig slaapplekken zijn. Dit gaat in de toekomst zeker veranderen omdat de Dragon Gate Grottoes toch wel één van top bezienswaardigheden in China zijn. Je kan het beste verblijven in het Luoyang Youth Hostel. Dit is een net hostel dat van alle gemakken is voorzien. Het heeft weinig charme en heeft eigenlijk meer iets weg van een hotel maar het is schoon en er is internet.

Wil je lekker eten in Luoyang dan zul je even moeten zoeken want wij konden niet echt een lekker restaurant vinden. De lokale markt heeft wel een aantal lekkere snacks maar geen echte maaltijden.

Reizen naar Luoyang

De meeste backpackers die van Shanghai naar Xi’an reizen hebben in Zhengzhou (geen aanrader is een echte industriestad) een transfer vanwaar je doorreist naar je eindbestemming. Je komt dan ook langs Luoyang en kan deze plek mooi gebruiken om een dagje te verblijven. Vanaf Luoyang kan je de bus of trein pakken naar Xi’an dit duurt ongeveer 5 uur.