Hua Shan Panorama foto

Hua Shan, doodsangsten en prachtige panorama’s

Hua Shan ‘Het gevaarlijkste wandelpad ter wereld’, ‘death trail’ en ‘de berg die vele levens eist’. Het zijn slechts enkele zoekresultaten die je op het internet tegenkomt als je informatie zoekt over Hua Shan in China. Deze berg heeft een centrale ligging in het land, zo’n 120 kilometer ten oosten van de stad Xi’an. Laat je echter niet door de horrorverhalen tegenhouden om deze berg te bezoeken. Er wachten hier namelijk prachtige panorama’s op jou! Hua Shan, oftewel de berg Hua, is één van de heilige bergen van China en een belangrijke plek voor het taoïsme. Bij deze Chinese religie is de harmonie en verbondenheid met de natuur een belangrijk onderdeel. Daarom vind je verspreid over de berg verschillende taoïstische tempels. Wanneer de geur van wierook jouw neus bereikt weet je dat een tempel niet ver weg is. Hua Shan heeft vijf bergtoppen; East Peak, North Peak, West Peak, South Peak en Middle Peak. Je kunt met een gemiddelde conditie meerdere toppen op één dag bezoeken. Wil jij ze allemaal bezoeken? Vertrek dan zeer vroeg in de ochtend naar de eerste bergtop of verspreid de tocht over meerdere dagen. Hua Shan heeft een grote aantrekkingskracht op pelgrims, maar ook op avontuurlijke reizigers van over de hele wereld want het gevaarlijkste wandelpad ter wereld heeft niet zomaar zijn bijnaam gekregen.

Op weg naar Hua Shan

Hua Shan uitzicht
Vanuit Xi’an vertrekken er dagelijks bussen waarmee je na twee uur aan de voet van de berg Hua staat. De bus stopt op de parkeerplaats van de Eastern Gate. Het is ook mogelijk om de trein van Xi’an naar Hua Shan te nemen. Het treinstation ligt echter wel enkele kilometers van de berg vandaan, waardoor je een flink stuk moet lopen of een taxi moet nemen, ook geen probleem want deze zijn niet heel duur. Tot slot kun je vaak excursies naar de berg bij het hotel of hostel in Xi’an boeken.
Bij de entree van de Eastern Gate staan dikwijls Chinezen die je zogenaamde kortingskaarten of mooiere routes met een gids willen aansmeren. Ga hier niet op in, dit zijn de lokale lookie lookie’s van het Spaanse strand. Bij de entree koop je een toegangsbewijs voor 180 yuan, omgerekend zo’n 25 euro. Heb je een studentenkaart? Maak hier dan gretig gebruik van; je kunt jouw kaartje voor Hua Shan als student namelijk voor de helft van de prijs kopen. Hierna leg je per bus (nog eens 20 yuan) de weg af naar het daadwerkelijke beginpunt van jouw avontuur: de voet van de berg.

Je kijkt hier tegen een immense crèmekleurige stenen trap aan. De tocht naar de top is slechts twee kilometer, maar wel een zware beproeving. Tijdens die twee kilometer beklim je namelijk bijna 3000 treden. Wie zijn energie wil bewaren om naar de toppen van Hua Shan te klimmen kiest voor de gondellift. Na het kopen van een kaartje (80 yuan, enkele rit) sta je binnen enkele minuten op een hoogte van meer dan 1500 meter. Op deze kaart* zie je hoe je vanaf het Yuntai Hotel, waar je zowel met de trap als per lift uitkomt, naar de verschillende pieken kunt lopen. Bovendien staat er op bijna ieder kruispunt een map met bewegwijzering.

Eeuwige liefde en prachtige panorama’s

Hua Shan kunstenaar
Op de bergtoppen van Hua Shan wachten prachtige panorama’s op jou. Ontdek de bijzondere vormen van de bergen in de omgeving. Op het crèmekleurige gesteente groeit her en der een bosje bomen in verschillende tinten groen. Creatieve zielen als schilders en tekenaars voelen zich aangetrokken tot de mysterieuze sfeer van dit gebergte.
North Peak is vrij gemakkelijk te bereiken vanaf het Yuntai Hotel. Voor de andere toppen zul je de bijzondere Heavenly Ladders moeten beklimmen. Dit is nog steeds een van de steilste trappen op de berg. Na de klim kom je al snel bij de Golden Lock Pass. Tijdens de tocht omhoog heb je ongetwijfeld rode linten en gouden sloten aan de leuningen zien hangen. Sommige mensen zien dit als een geschenk aan de berg, andere mensen laten het achter als prestatie omdat ze de berg hebben beklommen. Stelletjes laten hun namen in de sloten ingraveren om hun liefde te vereeuwigen. Hoewel je deze sloten en linten overal op Hua Shan tegen zult komen vind je de meeste decoratie bij Golden Lock Pass.

Is Hua Shan Gevaarlijk?

Wandelpad Hua Shan China
Enkele trappen op Hua Shan zijn stijl, dat valt niet te ontkennen. Sommige treden hebben zelfs een hellingsgraad waarbij je jezelf omhoog moet trekken aan ijzeren kettingen. Een wandeltocht naar de toppen van de berg is dan ook zeker een goede training voor de armspieren en de kuiten. Maar je maakt het zo avontuurlijk en spannend op Hua Shan als je zelf wilt.

Hua Shan ChinaVoor de Olympische Spelen in 2008 werden veel Chinese trekpleisters gerestaureerd en gerenoveerd. Zo ook de trappen op Hua Shan. Bij plekken op de berg die eerder als gevaarlijk werden bestempeld zijn tegenwoordig veilige trappen met brede treden en stevige leuningen te vinden. Het zal je verbazen hoeveel Chinese vrouwtjes die de tachtig inmiddels zijn gepasseerd een bezoek brengen aan deze heilige berg. Tip: probeer de Chinese feestdagen en vakanties te vermijden. De ongelukken die worden gerapporteerd op Hua Shan zijn bijna altijd te wijten aan de drukte. Wanneer mensen duwen en trekken om zich ergens langs te wringen gebeuren er namelijk nog wel eens ongelukken op zo’n gigantische berg. Ook in de winter is het vanwege de gladheid op de treden af te raden om Hua Shan te bezoeken.

Met een beetje oplettendheid is Hua Shan dus ongevaarlijk te noemen. Het spannendste deel van de berg is de plankenroute op de zuidelijke top. Wanneer je het pad ziet vraag je je in eerste instantie af hoe zo’n route in hemelsnaam ooit is gebouwd. De krakkemikkige houten plankjes brengen je naar het meest bijzondere theehuis dat je ooit zult bezoeken. Enige klimervaring is echter wel belangrijk, je wordt namelijk gezekerd tijdens een wandeling over dit pad. Deze route is alleen voor echte waaghalzen bedoeld. Ben je er dus niet zeker van of je over de planken durft te lopen, doe het dan niet. Jouw leven hangt letterlijk aan een draad en er zijn bovendien genoeg andere mooie plekken op de berg te bewonderen.

Slapen nabij Hua Shan

Je entreeticket is voor twee dagen geldig. Hierdoor kun je in twee dagen op je gemak alle toppen bezoeken. Er zijn meerdere hotels op Hua Shan. Vanaf East Peak Hotel heb je ’s ochtends een prachtig uitzicht op de zonsopkomst. Het hotel op West Peak is gehuisvest in een taoïstische tempel. De ideale plek om je in Chinese sferen onder te dompelen!Wees slim en sla van tevoren voldoende flessen water in. Door de steile trappen zullen er genoeg zweetdruppels over je voorhoofd rollen. Met name op een zonnige dag zul je zeker twee tot drie liter water nodig hebben. Op de bergtoppen vind je kleine winkeltjes en restaurants, maar je betaalt hier wel de hoofdprijs. Het is hier niet vreemd om enkele euro’s voor een kleine chocoladereep of een flesje water te betalen.