Hong Kong skyline

Reis je naar China dan is Hong Kong een prachtige stad om te beginnen omdat er veel goedkope vluchten naartoe gaan vanuit Nederland. Daarnaast noemen vele reizigers de stad het New York van het Oosten. Deze naam heeft Hong Kong natuurlijk niet zomaar verdient en was voor ons ook de reden om er meerdere dagen door te brengen. De staat Hong Kong is officieel niet China maar opereert als een autonome provincie in het land, dit betekend dat het één land is met maar een ander rechtssysteem heeft. Ze noemen het ook wel één land – twee systemen. De officiële naam van de provincie is daarom ook “ Hong Kong Special Administrative Region of the People’s Republic of China” een hele mond vol! Wij zullen de regio aanduiden met Hong Kong of de afkorting HK. De stad is totaal anders dan het vaste land van China want iedereen spreekt Engels (tenzij het chinezen van het vaste land zijn). Daarnaast is het een supermoderne stad met veel Westerse trekjes, KFC’s, Starbucks, winkels, warenhuizen en er rijden trams! Waar zoek je meer informatie over in Hong Kong?

Victoria PeakStar Ferry
Boeddha van LantauShoppen
Party areaSlapen & eten
Reizen naar HK

Wat heeft Hong Kong te bieden?

Straatbeeld van Hong Kong
Hong Kong is een gigantische stad met ongeveer 9 miljoen inwoners die allemaal wonen op een oppervlakte van 1104 vierkante kilometer (stuk kleiner dan Nederland). Dit betekend dat het land dichter bevolkt is dan Nederland! Let daarom op het verkeer in de spits als je een vlucht moet halen. De munt is geheel anders dan de Chinese Yuan (Renminbi) die je op het vaste land van China gebruikt. Je betaalt namelijk met de Hong Kong Dollar waarvan er één ongeveer gelijk is aan 0,10 Euro. Naast de speciale provincie Hong Kong ligt een andere autonome staat van China genaamd Macau. Deze oude Portugese havenstad staat bekend als het Las Vegas van China en hanteert ook het één land twee rechtssystemen. Een bezoekje aan Macau behoort zeker tot de hoogtepunten van Hong Kong’s bezienswaardigheden. Daarnaast kunnen wij je de Star Ferry, Peak Tram, winkelen en uitgaan aanraden als must do activiteiten in HK stad.

Met de tram naar Victoria Peak

Victoria Peak skyline Hong KongVanaf Victoria Peak kan je de foto maken waar Hong Kong bekend om staat bij toeristen. Je staat namelijk op een berg van 552 meter hoog genaamd Victoria Peak en kijkt uit over de prachtige HK skyline en de wateren eromheen. De top van de berg bereik je door met de Peak Tram een prachtige rit omhoog te maken. Helaas kan het er soms erg druk zijn waardoor je uren moet wachten op een plekje in de tram. Dit kan je vermijden door een taxi naar de top te pakken! Dit kost ongeveer hetzelfde maar scheelt een hoop tijd als er een lange rij voor de tram naar Victoria Peak staat. Onze tip; het uitzicht over de stad is vooral prachtig rond zonsondergang of later in de avond. Hong Kong komt dan helemaal tot leven met al zijn gekleurde lichtjes en lampen.

Star Ferry van Hong Kong naar Kowloon

Star Ferry Hong KongDe Star Ferry is eigenlijk niet meer dan een ordinaire pond die je van a naar b brengt. In dit geval gaat hij van Hong Kong naar het vaste land Kowloon of visa versa. Het mooie van deze vaartocht is dat je de prachtige skyline van Hong Kong vanaf het water kan bezichtigen voor enkele Euro’s.

Vooral in de avond kan je hier prachtige foto’s maken van de skyline. De Star Ferry bestaat al sinds 1888 waardoor het voelt alsof je even terug gaat in de tijd, wees niet bang de pondjes zijn niet uit 1888.

De grote Boeddha van Lantau


Op het eiland Lantau niet ver van Hong Kong ligt het klooster Po Lin waar de Big Buddha op zijn troon zit. Het Boeddha beeld is gigantisch (34m) en heet officieel Tian Tan Boeddha daarnaast is hij geheel van brons. Dit maakt de Big Buddha uniek in heel de wereld. Toch is het geen oude bezienswaardigheid want de Boeddha is gebouwd tussen 1990-1993.

Winkelen in Hong Kong

Winkelen in Hong KongOndanks dat veel bezoekers van Hong Kong het de naam New York van het Oosten hebben gegeven heeft de stad New York een wijk naar het district Soho in HK genoemd. Wat kan je hier doen? Natuurlijk shoppen totdat je erbij neervalt! Daarnaast kan het avondentertainment je de hele nacht ophouden want het is geen club te gek in Hong Kong. De warenhuizen, winkels en marktkraampjes zijn overal te vinden in de straatjes van Soho tot Causeway Bay. Wil je niks missen dan zul je van a naar b moeten lopen (ongeveer 1,5 uur) maar kunnen de winkels je gestolen worden neem dan een tram. Vanuit de trams die op en neer rijden over de bekende Hennessy Road krijg je een prachtige indruk van de stad en al zijn charmes. Daarnaast is het spotgoedkoop en heb je geen last van het drukke verkeer omdat de trams in hun eigen baan rijden.

Oneindig feestjes in Hong Kong


Als de avond valt komt de stad Hong Kong helemaal tot leven. Als eerste stromen de restaurants vol met mensen waarna de meeste zich verplaatsen naar het partygebied Lan Kwai Fong. Eigenlijk is het meer een partystraat die begint te lijken op Khao San Road in Bangkok of het Leidseplein in Amsterdam. De straat zit vol met clubs en bars. Je kan het hier zo duur of goedkoop maken als je wilt! In sommige clubs rekenen ze een entree van rond de 50 euro waarna je nog eens tussen de 5-10 euro voor elk biertje betaald. Toch hangt er een hele leuke sfeer van een mix tussen China en het Westen. De clubs die je echt moet bezoeken zijn Dragon-I (absolute #1), Drop (#2), Beijing Club, Kee, M1nt (#3), Midgnight & Co en Volar (#4). Bekijk zelf wat je budget toelaat sommige clubs kunnen je dagbudget namelijk behoorlijk kwadrateren.

Slapen & eten in HK


Omdat de stad Hong Kong nooit slaapt kan je overal terecht voor eten en drinken. Wij kunnen je daarom niet expliciet één restaurant aanraden waar je volgens ons moet gaan eten omdat er zoveel keuze is dat het meer een kwestie van eetlust op dat moment is. Wij hebben Dim Sum gegeten op aanrader van de Lonely Planet bij het Luk Yu Teahouse. Dit was erg lekker maar voor de prijs/kwaliteit verhouden hebben wij zeker betere Dim Sum gegeten elders in China. Ons advies; ga gewoon op straat ergens een restaurant in waar het vol zit met lokale mensen, hier krijg je gegarandeerd een koningsmaal.

Slapen in Hong Kong kan ook in alle soorten van accommodatie en vormen van luxe die je maar kan wensen en betalen. Wij reizen budget en hebben daarom geslapen in het hostel Check Inn HK en Yesinn @Causeway Bay omdat we natuurlijk niet lang genoeg gereserveerd hadden bij Check Inn HK. Beide hostels zijn meer dan prima en voldoen aan alle westerse standaarden. De staf kan je goed op weg helpen als je voor het eerst in Hong Kong verblijft. Daarnaast zijn ze erg vriendelijk en houden ze de faciliteiten goed schoon. De locatie van Yesinn in Causeway Bay geniaal omdat je vanuit hier snel de winkelstraten inloopt. De locatie van Check Inn HK is ook zeer goed alleen is het hier iets drukker omdat deze aan de bekende Hennessy Road ligt.

Met het vliegtuig, tram, bus, trein of metro naar Hong Kong

Hong Kong ChinaOmdat Hong Kong al eeuwen een stad van de handel is staat het goed in verbinding met de rest van de wereld. Zodoende kan je rechtstreeks vliegen vanuit Nederland op HK airport en vanuit daar natuurlijk geheel China door. Ben je in Hong Kong dan heb je de keuze uit metro, tram, bus, trein of boot om op je plek van bestemming te komen. Wil je China in dan zul je vanaf Hong Kong naar Kowloon moeten en vanuit daar via het treinstation de grens over naar Shenzhen. Vanuit Shenzhen kan je treinen of vluchten boeken naar de meeste grootste steden in China.

Geef een reactie