The Great Firewall of China

Facebook in China gebruiken

Ga je op reis, werken of stage lopen in China (geldt ook voor Rusland, Turkije en andere landen met een instabiele democratie) dan wil je natuurlijk gewoon gebruik kunnen maken van Facebook, Twitter, TikTok, Snapchat, Google, Youtube en andere Social Media. Helaas blokkeert de Chinese overheid eigenlijk al deze online diensten met de Great Firewall of China om in het land massaal internetcensuur te kunnen toepassen. Wat voor ons de normaalste zaak van de wereld is en zelfs een primaire basisbehoefte is in China voor bijna niemand weggelegd. Geen paniek! Wij helpen je snel volledig online in China!

The Great Firewall of China

Great Firewall of China

De Great Firewall of China werkt als een gigantisch censuur-kanon van de regerende communistische partij in het land. Zo zijn internet diensten als Google, Facebook, Youtube, Twitter en meer volledig of deels onbereikbaar gemaakt. Dit doen ze door of de diensten te vragen bepaalde delen van hun website te filteren of ze blokkeren ze zelf volledig. Voor een overzicht van welke websites precies onbereikbaar zijn kan je terecht op Greatfire.org. Dit is een website die de Internetcensuur in China tegen gaat.

Facebook, Google en social media in China

Google geblokkeerd in China

Gelukkig kan je met onze hulp toch vrij op het internet surfen in China en gebruikmaken van de geblokkeerde online diensten. Dit is natuurlijk erg handig om verschillende redenen, al is het alleen maar om soepel met het thuisfront te communiceren of de laatste Netflix serie te kijken.

Er zijn meerdere opties mogelijk om jouw IP adres van je mobiel of laptop te “verstoppen” voor de Great Firewall of China. Hierdoor lijkt het alsof je gewoon vanuit Nederland op internet zit en werkt de internet filter van de Chinese overheid niet. De drie manieren om gebruik te maken van Facebook in China zijn via een VPN, Proxy server of het Tor Netwerk. Ze werken tegenwoordig niet allemaal los van elkaar meer dus soms moet je ze combineren.

Via een VPN toegang tot het Internet in China

Met een Virtual Private Network (VPN) kan je volledig veilig gebruik maken van Wifi netwerken. Daarnaast is de VPN niet gevestigd in China waardoor hij je volledige vrije toegang tot het internet kan aanbieden. Dit werkt perfect als je wilt Facebooken in China of even Google moet raadplegen voor de studie. Enkele VPN diensten zijn gratis te verkrijgen maar voor veel moet je een kleine maandelijkse bijdrage betalen. Ben je een student dan is de kans groot dat de Universiteit of Hoge School waar je studeert een VPN aanbiedt. Hier kan je geheel gratis gebruik van maken en gemakkelijk de Great Firewall omzeilen.

Proxy gebruiken in China

Niet de meest ideale oplossing voor vrij internet in China is het gebruik maken van een Proxy server. Hiermee kan je bijna hetzelfde bereiken als met een VPN alleen werkt het een stuk langzamer en kan de Chinese overheid Proxy servers specifiek blokkeren waardoor deze niet werken. Toch is dit de meest gemakkelijke en snelle manier om op Facebook te komen in China via je mobiel. Omdat er dagelijks nieuwe proxy servers bijkomen en weggaan kan je het beste even op “Proxy server” of “Hide my ass” Google en daar een willekeurige proxy uitkiezen. Niet ideaal maar het werkt wel!

Laptop acces geven tot Facebook in China

Tor browser in China gebruiken

Ga je voor langere tijd naar China, bijvoorbeeld voor werk, stage of op reis, dan wil je natuurlijk berichten kunnen plaatsen op Social Media. Om de Great Firewall te omzeilen met de laptop kan je het beste de browser Tor installeren.

Deze unieke web-browser (eigenlijk hetzelfde als Google Chrome of Firefox) beschermt de gebruiker volledig op het gebied van privacy. De Tor browser is zelfs zo goed dat de CIA hem gebruikt voor zijn eigen personeel omdat de broncode onkraakbaar zou zijn, de CIA kan de browser zelf ook niet kraken. De Tor browser is hier gratis te downloaden en te gebruiken net als elke andere browser (Chrome, Firefox of Internet Explorer).

Tor is alleen iets langzamer omdat de connectie met het internet via verschillende servers loopt. Dit is tevens het geheim achter de Tor browser en zorgt ervoor dat je gewoon op Facebook, Twitter, Youtube en Google kan in China. Dit is de beste optie voor wanneer je langer in China verblijft, de Tor browser is namelijk stabiel, gratis en makkelijk te gebruiken.

De beste keuzes

Update 2021: de beste gratis mobile VPN’s voor het gebruik van Instagram, Facebook, YouTube, Twitter, Google, Gmail en andere geblokkeerde platforms in China zijn de apps Turbo VPN of Free VPN. Toch kunnen wij aanraden om de betaalde apps van NordVPN of Private Internet Access VPN te downloaden zodat je er zeker van bent dat niemand meekijkt over je schouder. Alle vier de apps werken in China, laatst getest in januari 2021.

Ga je voor de snelste en meest stabiele verbindingen op een desktop dat kan je het beste gebruik maken van een betaalde VPN of de Tor browser. Proxies zijn over het algemeen langzamer en instabiel maar wel gemakkelijk te gebruiken op je mobiel. Weet jij nog handige trucjes om Facebook en het Internet vrij te gebruiken in China? Laat het ons dan weten zodat we samen uiteindelijk de Great Firewall of China kunnen neerhalen.