China

Alles wat je wilt weten over China

China, officieel People’s Republic of China (PRC), is het grootste land van Azië (Rusland behoort tot Eurazië) en grenst aan veertien andere landen zonder de nautisch grenzen meegeteld. Dit gigantische Aziatische land beschikt over 22 provincies plus enkele met een speciale status zoals Taiwan, Hong Kong, Macau en het omstreden Tibet. Al deze landmassa wordt bestuurd vanaf het politieke machtcentrum Beijing dat tevens de hoofdstad van China is. Toch is Beijing niet de grootste stad van het land want Shanghai heeft er met ongeveer 20 miljoen inwoners een stuk meer, de metropool telt zelfs over de 35 miljoen inwoners. Het land staat verder bekend om de communistische cultuur met strikte disciplines. Dit zie je terug in het dagelijkse straatbeeld en de efficiënte infrastructuur van de Chinezen. In het land worden ongeveer 292 verschillende talen gesproken door de lokale bevolking, hiervan spreekt het overgrote deel 70% Mandarijn. 10% Wu en 10% Kantonees. Al deze mensen betalen hun dagelijkse kosten met de Chinese munt de Renminbi (1.00 EUR is ongeveer 7.00 CNY) ook wel de Chinese Yuan genoemd. Wat wil je precies weten over China?

DemografieGeschiedenis
GeografieKlimaat
ToerismeVervoer
GodsdienstenChinese feestdagen


Wat kan je hier vinden over China

Op deze pagina vind je een kort overzicht van verschillende Chinese facetten zoals de demografie, geschiedenis, geografie, klimaat, toerisme, infrastructuur, godsdiensten en feestdagen van het land. Deze onderwerpen worden allemaal kort beschreven en toegelicht indien nodig.

Demografie van China

Demografie ChinaDe bevolkingsbeschrijving van China is een boek apart. Het land heeft namelijk de meeste inwoners ter wereld, ongeveer 1,4 miljard. De meeste van deze Chinezen wonen in de grote steden zoals Shanghai (20 miljoen), Beijing (17 miljoen), Chongqing (12 miljoen), Guangzhou (11 miljoen) en Shenzhen (10 miljoen). Naast deze gigasteden kent het land natuurlijk nog veel meer grote plaatsen die als metropool vaak nog een stuk groter zijn zoals Hong Kong bijvoorbeeld. De bevolking bestaat uit 91,51% uit Han Chinezen die voor het overgrote deel ook aan de macht zijn in Beijing. Sinds 1978 is er een “one child policy” ingevoerd om de bevolkingsgroei te beperken omdat het land economisch nog niet klaar was voor de gigantische toename van mensen. Dit heeft zijn effect gehad op de welvaart van de bevolking waardoor er nu nog maar 10% van de Chinezen onder de armoedegrens leeft. Daarnaast is het werkloosheidsniveau van China ongeveer 4,1% wat relatief laag is.

Geschiedenis van China

Geschiedenis van ChinaDe geschiedenis van China hebben archeologen en wetenschappers tot op de dag van vandaag nog niet helemaal kunnen herleiden. Feit is dat de Chinese steppen en hoogvlaktes al rond het jaar 8500 voor onze jaartelling bewoond werden door moderne mensen. Dit tijdperk is gedoopt tot het Neolithic (middensteentijd/jonge steentijd) en loopt van het jaar 8500 – 2100 voor onze jaartelling. Daarna wordt het opgevolgd door de eerste dynastie namelijk die van Xia. Deze dynastie is als eerste gedocumenteerd door de moderne Chinezen. Na ongeveer 500 jaar brak de Shang dynastie aan respectievelijk gevolgd door de Zhou dynastie, Qin dynasty, Han dynastie et cetera tot de stichting van het moderne China in 1912 door president Sun Yat-Sen. Deze belangrijke president verenigde alle Chinese bevolkingen onder één naam en land namelijk de Republiek van China. Tegenwoordig is zijn gigantische Mausoleum in Nanjing te bezoeken. Dit was één van de vier oude hoofdsteden van China naast Pinyin (Beijing), Luoyang en Chang’an (huidige Xi’an). Beijing werd na vele malen in de oudheid al de hoofdstad van China te zijn geweest officieel pas weer op 1 oktober 1949 beëdigd als hoofdstad van het land door Mao Zedong.

Geografie van China

Geografie van ChinaChina is door de gigantische oppervlakte van 9,596,961 km2 een land dat tot de grootste ter wereld behoort. Het grenst in het noorden aan de landen Kazakstan, Mongolië, Rusland, in het zuiden aan Vietnam, Laos, Myanmar, Bangladesh, Bhutan, Nepal, India en in het westen aan Pakistan, Afghanistan, Tadzjikistan en Kyrgyzstan. Daarnaast kent het verschillende landschappen die uiteenlopen van de Taklamakan en Gobi woestijnen in het westen, de Himalaya in het noordwesten, jungles van Yunnan in het zuiden en de hoogvlaktes van inner Mongolië in het noorden. Het land bevat enkele merkwaardige natuurverschijnselen zoals bijvoorbeeld de Zhangye Danxia regenboog bergen. Het machtige landschap is mede gevormd door twee gigantische rivieren namelijk de Gele rivier en de Yangtze Rivier.

Klimaat van China

Klimaat en het weer in ChinaHet klimaat in China loopt zeer uiteen omdat het landschap veelzijdig is en er veel invloed op uitoefent. In het westen is er vooral droogte en woestijn maar reis je naar het zuiden dan kom je al snel in moessongebieden terecht. Het noorden kent extreme en barre winters waar de temperatuur vaak ver onder nul zakt. De oostkant van het land heeft vaak te maken met tyfoons en overstromingen van de Yangtze en Gele rivier in de lente. Het centrale deel van China is zeer vruchtbaar en kent een relatief stabiel landklimaat gelijk aan dat van bijvoorbeeld Frankrijk. De beste reistijd is in de lente of herfst omdat je dan de extreme temperaturen misloopt en vaak het minste last hebt van stormen. Daarnaast heb je rond deze tijd het minste last van smog in de grote steden, vooral Beijing en Xi’an zijn daar extra gevoelig voor (zoals je ook vaak op onze foto’s ziet).

Toerisme

Toerisme in ChinaSinds het land zijn buitenlandse en binnenlandse politiek in 1980 ging herpositioneren en herstructureren stelde het land zijn grenzen meer en meer open voor toeristen. In 2014 telde het land 128.5 miljoen buitenlandse toeristen die vooral de steden Hong Kong, Shanghai, Beijing, Macau, Guangzhou, Shenzen, Sanya en Xi’an aandeden. Deze grote hoeveelheid buitenlanders komt vooral af op de prachtige oude cultuur en historische architectuur. Bekende bezienswaardigheden in het land zijn de Chinese Muur, Verboden Stad, Terracotta leger, Shanghai Pudong, Panda’s van Chengdu, Mausoleums in Nanjing en de prachtige riviervalleien van Guilin. Ondanks de grote hoeveelheid buitenlandse toeristen komt het overgrote deel nog steeds uit eigen land.

Vervoer in China

Infrastructuur in ChinaDe infrastructuur in China groeit met de dag maar is ook nog relatief jong. Dit wil niet zeggen dat deze niet goed functioneert want China heeft het grootste hogesnelheidstreinen netwerk ter wereld dat je bijvoorbeeld vanaf Shanghai in een kleine zes uur naar Beijing kan brengen. Naast het uitgebreide treinennetwerk zijn de Chinese vooral afhankelijk van busvervoer en binnenlandse vluchten. Omdat het land zo uitgestrekt is heeft bijna elke grote stad een eigen luchthaven waar vaak goedkope vluchten voor te boeken zijn.

Godsdiensten in China

Godsdiensten in ChinaNa de revolutie van Mao Zedong in 1949 werden alle godsdiensten verboden door de leider. Het strenge overheidstoezicht van de Communistische Partij van China (CPC) zag erop toe dat religie geen kans kreeg want de mensen moesten in de overheid geloven. Tegenwoordig krabbelt het geloof weer langzaam op en beoefend ongeveer 8% van de Chinezen het Boeddhisme, 4%het Christendom, 2% Taoïsme en is ongeveer 1% Islamitisch. Dit maakt China tot één van de landen in de wereld met het laagste aantal gelovige mensen.

Chinese feestdagen

Chinese feestdagenChina kent vele andere feestdagen dan wij in Nederland. Echter, komen er ook een hoop feestdagen overheen met de Nederlandse zoals Kerstmis en Nieuwjaar. Dit zijn net als bij ons grote feesten waar je samenkomt met familie en vrienden. Naast deze traditionele feesten zijn er ook andere die specifiek voor China gelden zoals het Lantaarnfeest (15 januari), Dag van de arbeid (5 april), Drakenboot feest (5 mei), Ekster Festival (7 juli), Legerdag (1 augustus), Mid-herfstfestival (15 augustus), Chongyang festival (9 september), Nationale Feestdag van de Volksrepubliek China (1 oktober) en het Laba Festival (8 december). De twee belangrijkste Chinese feesten zijn veruit de Dag van de Arbeid en de Nationale Feestdag van de Volksrepubliek China. Beide feesten worden uitbundig gevierd en gaan gepaard met enkele vrije dagen voor alle Chinezen op het vaste land.