Chengdu panda park

Chengdu is de panda hoofdstad van de wereld

Volgens de Chinese overheid staat Chengdu op de vierde plek van populairste steden van het land. Waarom? Waarschijnlijk omdat Chengdu de panda hoofdstad van het land is en de panda natuurlijk een nationaal icoon is. Daarnaast is Chengdueen gigantische stad met ongeveer 15 miljoen inwoners en is net als de steden Xi’an, Nanjing en Beijing een stad die in het verleden een belangrijk centrum van het land was. Chengdu ligt redelijk centraal in China en kon daardoor al vroeg bloeien en profiteren van zijn handelspositie. De stad werd gesticht in de 4e eeuw voor onze jaartelling door de 9e koning van de staat Shu. Hij verplaatste de toenmalige hoofdstad Pixian naar de huidige locatie van Chengdu en veranderde ook de naam. Dit is de eerste keer huidige naam van de stad voorbij komt in de oude literatuur. De regio was al vele duizenden jaren bewoond aangezien er verschillende opgravingen zijn waar spullen zijn gevonden van 2000 jaar voor onze jaartelling. Naast de panda’s van Chengdu heeft de stad veel geschiedenis en bezienswaardigheden om trots op te zijn.

Luie panda in Chengdu

Wat is er te doen in Chengdu

Chengdu is een gigantische metropool die op het eerste gezicht wat saai oogt. Er zijn namelijk geen bergen of hoge wolkenkrabbers in Chengdu maar vooral laagbouw. Daarnaast is het weer vaak grijs en grauw omdat er veel smog is van het vele verkeer dat vaak vaststaat in de stad. Afgezien van het saaie uiterlijke en het matige weer heeft de stad een hoop leuks te bieden. Zo staat het bekend om zijn heerlijke eten! Het eten is ook daadwerkelijk heerlijk want als je eenmaal geproefd hebt van de shaokao de Chinese versie van een barbecue dan wil je nooit meer anders eten in China. Daarnaast staat de stad bekend om zijn huoguo ook wel Sichuan hotpot genoemd. Het eten is pittig maar voor de getrainde spicy etende Nederlander komt het helemaal goed.

Jinli old street in Chengdu

Jinli Old Street

Wil je het echte Sichuan voedsel uitproberen dan kan je het beste naar Jinli Old Street gaan. Eigenlijk is het een Tibetaanse wijk die overgenomen is door Chinezen. Het is een klein beetje toeristisch maar toch erg leuk! Je vindt er een hoop thee huisjes, straat barbecues en kleine restaurantjes. Daarnaast kan je oneindig souvenirs kopen en theatervoorstellingen bezoeken. Het park ligt redelijk centraal in Chengdu en heeft ondanks de drukte van toeristen toch een rustige sfeer omdat het geheel autovrij is.

People’s park

Naast Jinli Old street kan je ook even tot rust komen in het People’s park dat er niet ver vanaf ligt. Dit park is in het weekend gevuld met een hoop entertainment en sporters die bijvoorbeeld taichi beoefenen. Wat leuk is om te doen is even genieten van een heerlijke kop thee in het thee huisje Hé Míng. Daarnaast vind je in het midden van het park het prachtige monument dat gericht is aan de Martyrs of the Railway protection movement (1911). Een belangrijke opstand tegen corruptie bij de overheid die vooral veroorzaakt werd door de aanleg van spoorwegen.

Babypanda in Chengdu

Giant Panda Breeding Research Base

Pandaaaaaa’s! Jep je kan Chengdu niet overslaan zonder een bezoekje te brengen aan het panda park. Dit park staat bekend in de hele wereld als één van de meeste succesvolle voortplanting centrums voor panda’s. Je vindt er panda’s van alle leeftijden waardoor je de beestjes alleen maar meer gaat waarderen.

Ze staan helaas al jaren op de lijst van bedreigde diersoorten en dankzij centra zoals deze krabbelt de wereldpopulatie panda’s weer een klein beetje op. Daarnaast kan niemand de blikken weerstaan van een panda die enkele maanden oud is. Naast de normale panda’s fokken ze er ook kleine rode panda’s. We moeten er wel bij zeggen dat het hele centrum een beetje een Chinese show is om te pronken. Toch is het erg leuk om te zien dat de panda’s goed verzorgd worden en ruime vertrekken hebben om hun eerste jaren door te brengen. Daarna worden ze vaak uitgezet of uitgeleend aan dierentuinen overal in de wereld.

Nachtleven in Chengdu

Uitgaan in Chengdu

Als je uit wilt gaan in Chengdu heb je keuze genoeg aangezien het nachtleven zeven dagen per week open en booming is. Wij hebben twee straten aangedaan met meerdere clubs en bars. Als eerste de Lan Kwai Fong, deze partystraat ligt zeer centraal in de stad en kent verschillende grote clubs zoals CC Club, MIU, The Imperial Family NO.1 Club, Lan Kwai No.8 en nog veel meer. De clubs liggen allemaal langs de rivier en als je deze oversteekt kom je bij een hoop kleine bars en cafes. Naast de Lan Kwai Fong heb je ook het Chinese Shao Lin Lu Bar street. Hier zitten wat kleinere tenten en komen vooral veel Chinezen die graag ganbeis met je doen. Ow weet je nog niet wat ganbeis is? Dit betekend bottoms up, oftewel drinken tot je glas leeg is! Wees niet bang je hoeft hier niet voor je eigen drankjes te betalen dat doen de vriendelijke Chinezen met liefde.

Waar slapen we in Chengdu

De absolute topper als je op zoek bent naar luxe of een budget slaapplek is het Sim’s Cozy Garden Hostel. Dit prachtige hostel voorziet de reiziger van alle faciliteiten en heeft een prachtige binnentuin met restaurant waar je even kan ontsnappen aan de drukte van Chengdu. Daarnaast heeft het hostel een leuke bar en bergen aan informatie en tours om te boeken. De werknemers zijn vriendelijk en spreken goed Engels. Ze organiseren bijna elke avond wel iets leuks zoals een filmavond met een Sichuan barbecue. De slaapplekken zijn goedkoop en schoon. Het hostel ligt ook redelijk centraal in de stad waardoor je overal makkelijk kan komen.

Reizen naar Chengdu

Een reis boeken naar Chengdu is waarschijnlijk het makkelijkste in heel China. Dit komt omdat de stad met bijna elke andere Chinese stad is verbonden met een bijna rechtstreekse treinverbinding. De centrale ligging maakt het ook een werkelijke treinkruispunt met één van de grootste treinstations van China. Daarnaast kan je ook internationale of binnenlandse vluchten boeken vanaf het vliegveld Chengdu Airport.