Beijing

Beijing!

Op zoek naar een nieuwe citytrip? Zoek niet verder! Beijing schikt zich uitermate goed voor een onvergetelijke stedentrip. De stad heeft gigantisch veel te bieden waardoor steden als New York, Londen of Rome spontaan uit het geheugen gewist worden. De oude hoofdstad van China is misschien wel één van de mooiste steden op aarde. Wij vinden Beijing in ieder geval helemaal fantastisch omdat het zo gigantisch veel bezienswaardigheden heeft. Denk hierbij aan de machtige Chinese muur, de Verboden Stad, het Zomerpaleis, Tiananmen Square, oneindig veel warenhuizen en winkels, diverse partystreets en natuurlijk ook de prachtige parken vol met tempels en pagodes. We kunnen nog wel even doorgaan met opsommen maar dan valt er misschien niks meer te ontdekken. Grapje, we kunnen er nog een heel boek over schrijven namelijk. Het is in onze ogen veruit één van de leukste steden ter wereld die we hebben bezocht!

Verboden Stad Beijing

Beijing de machtige hoofdstad van China

Op de plek waar de gigantische metropool Beijing is gebouwd zijn al sporen van leven gevonden dat zich z’n 27.000 jaar geleden afspeelde. Toch werd de stad pas rond het jaar 1100 voor onze jaartelling welvarender en groter. De naam Beijing betekend letterlijk Noordelijke hoofdstad en wordt in Westerse landen ook wel eens Peking genoemd.

Tegenwoordig kent de stad ongeveer 21 miljoen inwoners en daarmee is Beijing één van de grootste steden ter wereld. Toch staat Beijing op de tweede plek als het aankomt van grootste steden in China, de nummer één is namelijk Shanghai. De stad is net als Xi’an, Nanjing en Louyang één van de oude hoofdsteden van China. Ondanks zijn geschiedenis als hoofdstad van China is Beijing officieel pas sinds 1949 de hoofdstad van het land geworden na een bloedige burgeroorlog. Omdat de stad de afgelopen millennia verantwoordelijk was voor de handel in het noorden heeft hij altijd kunnen bloeien. Hierdoor vind je er gigantisch veel oude bezienswaardigheden zoals mausoleums, tempels, pagodes, kastelen, villa’s en paleizen.

Chinese muur in Beijing

Great Wall of China

De Chinese muur is veruit de bekendste bezienswaardigheid van China. Dit komt omdat het een wereldwonder is en een onvergetelijke indruk achterlaat op mensen. Dit is ook niet zo gek want met een lengte van 21.196 kilometer is het een immens menselijk bouwwerk. De Chinese muur loopt bijna geheel door China van West naar Oost en was gemaakt om het Chinese rijk te beschermen tegen aanvallen van de Noordelijke buren de Mongolen. Waarvan één van de bekendste bedreigingen natuurlijk de machtige Genghis Khan is geweest.

Tegenwoordig zijn grote delen van de muur in vervaling geraakt omdat sommige delen al van zeven eeuwen voor onze jaartelling stammen. Rondom Beijing is de muur goed gerestaureerd en kan je er prachtig over wandelen. De bekendste plekken van de Chinese muur nabij Beijing zijn Jinshanling, Badaling, Juyong Pass en Mutianya. Vooral de muur bij Jinshanling is spectaculair omdat hij hier over zeer steile berghellingen loopt. Het stuk muur bij Badaling is het meest bezocht omdat de muur hier gigantisch is en geheel opgeknapt. Wij zijn bij Jinshanling en Badaling geweest en kunnen je Jinshanling aanraden als je een leuke wandeling wil maken en wil genieten van dit prachtige menselijke bouwwerk. Maar Badaling is ook prachtig en laat zeker dezelfde indruk achter als je geen tijd hebt om beide stukken van de muur aan te doen.

Beijing en de Verboden Stad

De Verboden stad het paleis van de keizer

Als je dacht dat de Chinese muur al gaaf was dan moet je zeker een bezoekje brengen aan de Forbidden City. Deze ligt midden in het centrum van Beijing en is gigantisch. Het is voor bijna 500 jaar het huis geweest van verschillende machtige keizers van China.

Om een indicatie te geven van hoe groot het complex is; het bestaat uit 980 gebouwen op een stuk grond van 72 hectaren. Vroeger was de verboden stad verboden terrein voor iedereen behalve de keizer, ministers, adviseurs en de eunuchen van de keizer. In de verboden stad vind je prachtige gebouwen, musea, tuinen en natuurlijk de troon van de keizer.

Bird Nest stadion Olympische spelen

Het park van de Olympische Zomerspelen 2008

In 2008 organiseerde China de Olympische Zomerspelen midden in de hoofdstad Beijing. Dit zorgde voor een nieuw kunstwerk in de stad namelijk het Olympische park met het prachtige Beijing National Stadium dat ook wel het “Bird Nest” wordt genoemd door zijn karakteristieke uiterlijk. Het park is leuk om te bezoeken en geeft een glimp weer van hoe groot de Olympische spelen wel niet zijn.

Tiananmen Square in Beijing

Het grootste plein ter wereld; Tiananmen Square

Als je naar de verboden stad bent geweest dan kom je binnen via de hoofdingang die ligt aan het Tiananmen Square. Dit plein is het grootste ter wereld en meet maarliefst 440.000 vierkante meters. Vroeger was het geheel ommuurd met een machtige stadsmuur maar tegenwoordig is alleen nog de “Gate of Heavenly Peace” met een stukje muur te vinden. Het plein lijkt wel op een woestijn midden in de stad en op sommige dagen kan je bijna het einde niet zien door de smog. Helaas heeft Mao Zedong midden op het plein zijn Mausoleum laten bouwen waardoor het uitzicht een klein beetje wordt verstoord. Toch is het Mausoleum ook erg mooi om te zien en te bezoeken.

Op het Tiananmen Square werd in 1989 een gigantische opstand van studenten die stonden voor democratie in China bruut de kop ingedrukt. De Chinese overheid had tanks en het leger ingezet om het plein zonder genade te ontruimen. Tot op vandaag is niet duidelijk hoeveel doden er zijn gevallen maar dit zijn er zeer veel geweest. Wel is duidelijk dat de Chinese overheid het hele gebeuren in de doofpot probeert te stoppen want als je in China zoekt in Google “studenten opstand 1989” dan krijg je 0 resultaten. Dit komt door de Great Firewall of China die ook bekende sociale media blokkeert zoals Facebook, Google+, Twitter en Youtube. Gelukkig weten wij hoe je deze Great Firewall of China kan omzeilen.

Prachtige Temple of Heaven

Temple of Heaven

Genoeg van alle drukte bij de mega bezienswaardigheden? Bezoek dan de Temple of Heaven en het prachtige park eromheen. Dit park is ongeveer 2,6 vierkante kilometer groot! Het mooie ervan is dat het midden in de stad ligt, je hebt dus een park dat half zo groot is als Amsterdam midden in de stad. Ongeveer in het midden van het Park vind je de prachtige Temple of Heaven. Deze tempel doet daadwerkelijk je ogen verbazen over hoe groot en mooi hij is, het is geen aanfluiting zoals andere tempels en echt iets unieks uit China. Naast de Chinese muur, Verboden stad en Tiananmen Square is de Temple of Heaven zeker een must see in Beijing!

Zomerpaleis in Beijing

Het prachtige Zomerpaleis

Dacht je het beste van alle werelden al gezien te hebben? Dan komt het Zomerpaleis Yíhé Yuán nog even op het lijstje te staan met must see bezienswaardigheden. Het Zomerpaleis is één van de grootste paleizen in Beijing en bestaat uit een prachtige waterpartij met rustige tuinen en parken waar je heerlijk kan wandelen. Daarnaast is het prachtige Zomerpaleis zelf natuurlijk ook erg mooi om te bezichtigen. De Longevity Hill staat vol met bezienswaardigheden zoals de Tower of Buddhist Incense (noordelijke en zuidelijke), het Paviljoen of Precious Clouds, Zhuanlunzang, Great Opera Hall, Suzhou street lijkt op een Chinees Venetië en natuurlijk het prachtige uitzicht vanaf de Longevity Hill over Kunming lake.

Eten bij de nightmarket in Beijing

Overige bezienswaardigheden in Beijing

We kunnen nog zoveel meer bezienswaardigheden bespreken die Time Square in New York laten verdwijnen uit je top 10 maar het is natuurlijk veel leuker als je deze zelf ontdekt. Wij kunnen je in ieder geval nog de Ming Tombs, Tianning pagode, Niujie Mosque, 798 Art district en het Beihei Park aanraden. Je kan alle bezienswaardigheden zeer goed bereiken met de metro of taxi. Met de metro druk je vooral de kosten omdat de prijs altijd hetzelfde is ondanks je reisduur. Reis je bijvoorbeeld van de Verboden stad naar het Zomerpaleis dan ben je al snel meer dan een uur onderweg in de metro.

Winkelen & uitgaan in Beijing

Ben je een shopaholic dan kan je goed terecht in Beijing want de stad heeft verschillende shopping districts die allemaal niet onder doen voor een stad als New York of Londen. De belangrijkste winkeldistricten zijn Xidan en Wangfujing. Hier vind je de meeste winkels van exclusieve merken maar natuurlijk ook de Zara en H&M. Zoek je elektronica dan kan je het beste naar Zhongguancan gaan waar ze alles hebben nagemaakt of “legaal” hebben.

Hostels in Beijing

Slapen in Beijing

Tja waar kan je niet slapen in Beijing? Er zijn overal hotels, hostels en appartementen te huur. Wij hebben geslapen in het Emperor Guesthouse dat niet ver ligt van het fantastische Leo Hostel (deze is te vinden in de Lonely Planet) dat helaas vol zat. Het hostel is gebouwd in een gebouw van een vroegere aristocraat waardoor het net een museum lijkt. De faciliteiten in de kamer zijn wat minder maar de douches en toiletten zijn schoon. Daarnaast is er een gezellig bar/restaurant voor een snelle snack. De locatie van beide hostels is geweldig want ze liggen in Dazhalan Xijie dat op loopafstand van Tiananmen Square, de Verboden stad, Beihei park en Wangfujing ligt.

Reizen naar Beijing

Beijing is natuurlijk de hoofdstad van China waardoor hij vanuit het gehele land zeer goed te bereiken is. De treinen die vertrekken uit Beijing gaan daadwerkelijk overal heen. Ze brengen je binnen 25 uur naar Chengdu, Xi’an 13 uur, Fuzhou 19 uur, Nanjing 11 uur, etc. Let er wel op dat er meerdere grote treinstations zijn in Beijing en je dus wel naar het juiste moet afreizen om je trein te halen. Wil je liever vliegen dan kan je vanaf Beijing Airport overal ter wereld heen vliegen. Daarnaast kan je natuurlijk ook binnenlandse vluchten boeken. Naast de treinen en het vliegtuig kan je ook reizen met de bus, toch raden wij dit af omdat de treinen velen malen sneller en chiller zijn.