Mondulkiri; een nog redelijk onbekende provincie in het oosten van Cambodja tegen de grens met Vietnam. Hoewel Mondulkiri de grootste provincie van het land is (14288m2), is het tegelijkertijd ook het dunst bevolkte provincie in Cambodja. Het gebied bestaat uit enorm uitgestrekte dichte bossen, prachtige watervallen en bergen. De hoofdstad Sen Monorom is een mooie plek om te bezoeken. Er heerst een ontspannen sfeer en de oprecht vriendelijke bevolking maken deze plek extra bijzonder. Sinds een paar jaar is een verharde weg naar het gebied. Vanuit Phnom Penh kun je er redelijk eenvoudig komen.
Sen Monorom
Sen Monorom is de hoofdstad van Mondulkiri en telt nog geen 10.000 inwoners. Dit charmante stadje is misschien klein, maar er is in de omgeving genoeg te beleven. Doordat de stad zo klein is, kun je alles makkelijk te voet bezoeken. Hoewel je een aantal leuke kleine barretjes hebt, moet je hier niet naartoe gaan voor het nachtleven. Ga je naar Sen Monorom dan ben je hier voor de natuur: van ruige jungletochten, prachtige watervallen en uiteraard het bezoeken van het olifantenopvangcentrum.
Vanuit Sen Monorom kun je makkelijk jungletochten boeken of tours naar de watervallen. Zelf er naar toe gaan, is wat lastiger. Je vindt hier namelijk geen taxí’s of busjes. Wil je toch liever op eigen houtje de omgeving ontdekken dan kun je bij een local achterop de scooter springen of eventueel een scooter huren. In de jungle van Cambodja vind je nog redelijk wat wildlife. Zo bestaat de kans dat je tijdens je tocht een Gibbon tegenkomt. Best uniek!
Overnachten in Sen Monorom
Je hebt in Sen Monorom verschillende opties als het gaat om accomodatie. De meeste kiezen voor een eenvoudige bungalow in Sen Monorom. Verwacht in Sen Monorom geen luxe resorts, alles is redelijk basis. Dit geeft de stad juist een charmante sfeer.
De jungle van Sen Monorom
Vlieg op 100 meter hoogte door de jungle van Sen Monorom. Met Mayura Zipline kun je op een unieke manier kennis maken met de jungle van Cambodja. Via 7 verschillende ziplines en 1 brug zweef je door de jungle met als absolute hoogtepunt het vliegen over de Bousra Waterval. De zipline over de waterval is maar liefst 300m lang en 100m hoog. Het motto van de Mayura Zipline is Safety first, Wildlife Education Second and Adventure Third! Het personeel is zeer professioneel en neemt geen enkel risico. Tijdens de tocht leer je veel over de natuur, omgeving en cultuur. Na een korte uitleg begin je eerst met wat kortere ziplines. Erg fijn om te wennen en wat vertrouwen te krijgen. Het uitzicht is fantastisch en soms, als je geluk hebt, kun je er ook aapjes spotten.
The Elephant Valley Project
De meeste reizigers komen naar Sen Monorom voor het Elephant Valley Project. Elephant Livelihood Initiative Environment (E.L.I.E.) heeft als doel het verbeteren van de welzijn van de gevangen/werkende olifanten in Cambodja. Ook helpen ze de lokale bevolking middels opleidingen. ELIE is opgericht in 2006 en de organisatie is begonnen met het opleiden/adviseren van de lokale bevolking en gratis medische zorg voor olifanten. Bijna 10 jaar later hebben ze 10 olifanten en 1500 hectare grond waar de olifanten weer een beetje wild kunnen zijn. Het voornaamste doel blijft nog steeds het verbeteren van de omstandigheden en het welzijn van de gevangen olifanten in Mondulkiri, door bijv. het aanbieden van medische zorg. Daarnaast hebben ze een gigantisch gebied gecreëerd voor olifanten waar ze kunnen uitrusten en met pensioen kunnen gaan. De olifanten zijn daarom vaak al wat op leeftijd. Daarnaast bieden ze lokale bevolking werkgelegenheid en opleiding. Zo helpen ze de lokale bevolking met het behouden van het regenwoud.
The Elephant Valley Project biedt verschillende opties om met de olifanten door te brengen. Zo kun je kiezen voor een complete dag met de olifanten. Je gaat dan vanuit het basiskamp twee keer de jungle in en ontmoet verschillende olifanten. Wil je een steentje bijdragen (en direct wat geld besparen) dan kun je ook een halve dag met de olifanten mee en daarnaast help je een halve dag mee met het opbouwen van het park. Een dagje jungle met de olifanten kost ongeveer € 75, en is iedere cent waard. Kies je ervoor om ook vrijwilligerswerk te doen dan kost een dag € 50,-. Vervoer en maaltijden worden ook geregeld.
Je kunt ook meerdere dagen meehelpen. Het is de perfecte manier om de olifanten echt goed te leren kennen. Je bent veel onder de olifanten, maar helpt ook mee met het behoud van de jungle en het opbouwen van het park.
Hoe ziet een dagje jungle trekking eruit
Vroeg in de ochtend vertrekt je met een minibus naar het park. Vanaf de ingang is het een half uurtje lopen naar de lodge. Een heerlijke plek met een prachtig uitzicht over de jungle. Je hebt er een mooie lounge, verschillende hangmatten en er heerst een relaxte sfeer. Voor de eerste jungletocht krijgt iedereen een briefing en wordt je voorgesteld aan je tourguide. Ze leggen uit waar je op moet letten en wat wel en niet is toegestaan.
The Elephant Valley project wil de olifant zoveel mogelijk weer als echte olifant laten voelen. Helaas zullen ze nooit helemaal wild kunnen zijn, omdat ze niet meer weten hoe ze voor zichzelf moeten zorgen. De olifanten brengen daarom hun dagen door met hun eigen Mahout. Ze besteden hun dagen met lange wandelingen door de jungle en het eten van bladeren. Menselijk contact wordt zoveel mogelijk vermeden. Het aanraken of wassen van de olifanten is daarom niet toegestaan. Bij veel soortgelijke projecten zie je dit helaas nog wel. Ook het geven van fruit schijnt erg slecht te zijn voor de olifant.
Na de briefing vertrek je vanuit de lodge de jungle in. Het is nog een behoorlijk zware tocht, maar door omgeving vergeet je dit al snel. De olifanten hebben hun eigen territorium en wandelen vaak dezelfde route. Na een flinke wandeling neem je plaats aan het water en na een aantal minuten verschijnen er twee olifanten uit de jungle. Bijna geruisloos verplaatsen ze zich van de ene naar de andere plek. Na een korte pauze aan het water lopen de olifanten weer rustig verder. Af en toe een beetje nieuwsgierig, maar vooral op zoek naar eten. Samen met de mahouts loop je achter de olifanten aan door de prachtige jungle. Na een tijdje bij de olifanten te zijn, vertrek je weer naar de lodge voor een goede lunch en heb je een uurtje om tot rust te komen.
Het tweede deel bestaat opnieuw uit een flinke tocht door de jungle, waar je de middag doorbrengt met de olifanten. Een unieke, bijzondere ervaring om nooit meer te vergeten!
Heerlijk! Wat een fijne plek. 🙂