Bokor Hill station Kampot

Heerlijk tot rust komen in veelzijdig Kampot

Denk je aan Cambodja, dan denken veel mensen direct ook aan Angkor Wat. Zonder twijfel is het grootste tempelcomplex ter wereld dé trekpleister van Cambodja, maar het land heeft nog veel meer te bieden. In het verre zuidoosten van het land, dichtbij de grens met Vietnam, ligt Kampot, een klein plaatsje omringd door prachtige natuur en cultuur. Van bruisende krabmarkten in het dorpje Kep tot serene berggebieden en unieke gepatenteerde pepers, vanuit Kampot ontdek je het zo.

Kampot: levendig en toch rustig

Bokor Hill uitzicht Cambodja
Kampot zelf is een interessante mix tussen drukte en rust. De hoofdwegen zijn – zeker tijdens spitsuren – typisch Aziatisch druk. Duik je echter een steegje in, dan vind je enkel wat kleine restaurantjes en winkeltjes die door zowel de locals als enkele rondstruinende toeristen gebruikt worden.

In Kampot is de Preaek Tuek Chhu rivier de grote blikvanger. De rivier doorkruist het stadje en is voor zowel lokale bewoners als reizigers het centrale punt. Op de rivier vind je restaurantjes, hostels en kleine verblijven die met name rond zonsondergang het aanbevelen waard zijn. Vanuit Kampot worden diverse bootreizen over de rivier aangeboden. De zonsondergangscruise is een echte aanrader met prachtige uitzichten over de met tropische bossen bedekte bergen. Boek deze bijvoorbeeld bij Captain Chim’s River Cruise! Na zonsondergang zie je in sommige bomen tientallen vuurvliegjes, een magisch aanzicht!

Kampot pepper

Kampot Pepper
Het gebied rondom Kampot is perfect voor de groei van peper, niet de chilipeper zoals je gewend bent uit Azie maar de normale peperbolletjes die je vooral bij ons in de supermarkt vind. De Kampot pepper zoals de peper officieel heet word vanuit Cambodja over heel de wereld geëxporteerd en als een echt luxegoed gezien van Cambodja. Er zijn verschillende kleuren peper die allemaal met de hand worden uitgezocht. De beste pepers kunnen tot wel €80 per 100gr kosten. Dat is niet mis voor een beetje peper over je biefstuk!

Wist je dat de Kampot Peper dezelfde status heeft als Champagne? Het is namelijk sinds 2010 officieel erkend door de World Trade Organization’s met een geographical indication (GI). Dit betekend dat alleen peper uit Kampot zo genoemd mag worden.

Op de scooter naar Bokor National Park

Tijdens een verblijf in Kampot mag een bezoek aan Bokor National Park niet ontbreken. Bokor Hill is een berg in de buurt van Kampot met prachtige natuur, een uitzicht over de vallei en bovendien enkele interessante verlaten gebouwen. Bezoek bijvoorbeeld het voormalige zomerverblijf van de koning van Cambodja of dwaal door de vele kamers van het verlaten casino bovenop de berg.

Witte Buddha Kampot
Het mooie aan Bokor National Park is dat het eigenlijk weinig uitmaakt wat het weer is. Bij helder, zonnig weer geniet je van prachtige uitzichten over de regio, bij (lichte) regen en mist ogen de verlaten gebouwen op de berg mysterieus en bijna spookachtig, een unieke ervaring.

Bokor National Park kan met een tour bezocht worden per minibus, maar leuker én goedkoper is het om per scooter de berg op te trekken. De wegen zijn bochtig, maar in zeer goede staat. Bovendien is het grootste deel van de route naar Bokor rustig, wat het ook voor beginnende bestuurders eenvoudig maakt om naar de berg te navigeren. Een scooter huur je voor slechts € 4 tot € 6 per dag. Een volle tank kost slechts € 1 á € 2. Een georganiseerde tour kost doorgaans € 15 tot € 20, inclusief lunch.

Cultuur, natuur en strand op één dag in Kep

Kep Cambodja
Heb je weinig tijd in Kampot, dan heb je toch de mogelijkheid om binnen één dag cultuur op te snuiven, de natuur in te trekken én te relaxen op het strand. Ten zuidoosten van Kampot ligt op ongeveer een half uur met de scooter Kep, een badplaats met een prima strand en boordevol cultuur.

Rijstvelden rondom Kampot
Onderweg naar Kep rij je door het prachtige platteland van Cambodja en kun je bovendien een stop maken bij een grottencomplex. In één van de grotten is een kleine tempel te zien die al bestond voordat de eerste tempel van Angkor Wat gebouwd moest worden.

Vanuit Kep rij je in enkele minuten naar een krabmarkt die zeker binnen Cambodja beroemd is. Hoewel tegenwoordig enigszins toeristisch, heeft de markt weinig van haar oorspronkelijke authenticiteit verloren. Nog altijd is dit de plaats waar de locals krab, maar ook vis, octopus en schaaldieren kopen en verkopen, vaak voor restaurants in de omgeving.

Bekijk ook eens onze Top 10 Cambodja voor extra inspiratie ter planning van jouw rondreis.

Slapen in Kampot

Genoeg hostels en leuke hotels te vinden in Kampot! Maar er zijn er eigenlijk maar twee waar je echt wilt verblijven. Namelijk het The Mad Monkey Backpackers Hostel Kampot in het centrum of het legendarische Arcadia backpackers net buiten het dorpje. Beide hostels staan in het teken van een leuk feestje maar waar Mad Monkey meer luxe heeft is de locatie van Arcadia aan de rivier absurd gaaf. Alles is ook van hout gemaakt en de bediening weet de gasten goed te vermaken.

Zo kom je in Kampot

Ben je tot dit punt gekomen, dan ben je inmiddels hopelijk overtuigd om Kampot te bezoeken tijdens een reis naar Cambodja. Vanuit zowel andere plaatsen in Cambodja als zuid-Vietnam is Kampot eenvoudig te bereiken. De reis van Sihanoukville in zuidwest Cambodja naar Kampot duurt slechts twee uur met een shuttlebus die rond de € 10 kost.

Vanuit Phnom Penh en Siem Reap (Angkor Wat) zijn er reguliere bussen die Kampot aandoen. Vanuit Siem Reap is de nachtbus vanwege de reisduur waarschijnlijk de beste optie. Kom je vanuit Zuid-Vietnam, dan zijn shuttleservices van hotels en hostels doorgaans de beste optie. De prijzen variëren, ook afhankelijk van de afstand, meestal tussen de € 10 en € 25.